Με τους αρμόδιους φορείς να προβάλουν το κοινό αίτημα για μη κατάργηση της κατώτερης αμοιβής τους, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν κατά τις τοποθετήσεις τους όλοι οι φορείς, πλην του εκπροσώπου των συμβολαιογράφων.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 7 που αφορά τους μηχανικούς, καθώς, όπως είπε, το επάγγελμα αυτό ποτέ δεν ήταν κλειστό. Έκανε λόγο για «στημένο σκηνικό απαξίωσης των μηχανικών και παραπληροφόρηση» σε ό,τι αφορά τις αμοιβές τους, συμπληρώνοντας ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι να τις μειώσουν στα χαμηλότερα επίπεδα, αλλά «δεν θα πρέπει να θεωρηθεί το επιστημονικό τους έργο, εμπόρευμα».
Κατήγγειλε επίσης ότι στους Δήμους γίνεται σωρεία παραβάσεων σε ό,τι αφορά τις στατιστικές και αντισεισμικές μελέτες, οι οποίες εμφανίζονται με υπογραφές αναρμόδιων και όχι με τη σφραγίδα μηχανικών - τεχνολόγων και κατέθεσε σχετική λίστα με 1515 παραβάσεις.
Οι καταγγελίες του Χρ. Σπίρτζη προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργού των Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί δεν τις έστειλε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και χρειάστηκε να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή το ν/σ για να τις δημοσιοποιήσει.
Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι οι καταγγελίες είναι πρόσφατες και ότι η έρευνα από πλευράς του Επιμελητηρίου συνεχίζεται, ενώ, όπως είπε, παράλληλα στάλθηκαν και σχετικές επιστολές προς τις πολεοδομίες ώστε να γίνονται καλύτερα οι έλεγχοι τους».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Κωνσταντίνος Βλαχάκης εμφανίστηκε θετικός έναντι του νομοσχεδίου, ωστόσο εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με το άρθρο 4, που δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Η διαπραγμάτευση μεταξύ πελάτη και συμβολαιογράφου δεν πρέπει να καταργηθεί, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να δεχθεί ακόμα και σχεδόν μηδενική αμοιβή, αλλά δεν μπορεί «να μπει στην ζούγκλα της αγοράς, που θα οδηγήσει σε αυξήσεις και των αμοιβών, αλλά και της παραβατικότητας».
Ο προεδρεύων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) Παναγιώτης Φωτεινόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι με δεδομένη την οικονομική κρίση στη χώρα, η θεσμοθέτηση του λογιστή - φοροτεχνικού, με την υποχρέωση σχετικού πιστοποιητικού είναι τομή στο δημόσιο σύστημα.
«Η ρύθμιση αυτή μας ικανοποιεί, γιατί θα συνδράμει στην καταπολέμηση της μάστιγας της φοροδιαφυγής, ενώ κατοχυρώνει το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού και διασφαλίζει τη διαφάνεια», συμπλήρωσε.
Εκ μέρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΕΣΕΒΕΕ), ο αντιπρόεδρος Γιώργος Καββαθάς έκανε τέλος λόγο για ν/σ πρόχειρο και με ασάφειες, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά όχι στην ρύθμιση, αλλά στην συνολική απορρύθμιση της αγοράς με τραγικές επιπτώσεις και εκτίμησε ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε μονοπωλιακές καταστάσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ