Το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εξετάζει ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ωστόσο, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του, φοβάται ότι θα επακολουθήσει χάος.
«Κουράστηκα. Μετά από 62 έτη, που υπηρετώ την Αίγυπτο, γνώρισα πολλά πράγματα. Θέλω να αποχωρήσω», ανέφερε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
«Ομως, εάν παραιτηθώ σήμερα θα έχουμε χάος», υπογράμμισε μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επισήμανε ότι η κυβέρνησή του δεν ευθύνεται για τη βία στις διαδηλώσεις.
Αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι είναι ένας καλός άνθρωπος, ενώ εξέφρασε τον δισταγμό του, ερωτηθείς έαν νοιώθει προδομένος από τις ΗΠΑ.
Αρνούνται το διάλογο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων δήλωσε ότι το ισχυρότερο αντιπολιτευόμενο κίνημα στην Αίγυπτο αρνείται να κάνει διάλογο με την κυβέρνηση.
«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε διάλογο με το καθεστώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μοχάμεντ Μούρσι, λίγη ώρα αφότου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε σε διάλογο την οργάνωση.
«Ο λαός ανέτρεψε το καθεστώς και δεν βλέπουμε κανένα λόγο, να κάνουμε διάλογο με ένα παράνομο καθεστώς», πρόσθεσε.
Αλλος εκπρόσωπος του κινήματος, ο Ασάμ ελ-Εριάν, μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση, προειδοποίησε ότι εάν η «επανάσταση» για την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ επιτύχει, η Αίγυπτος θα οργανώσει δημοψήφισμα, για να αποφασιστεί το μέλλον της ειρηνευτικής συνθήκης (του 1979) με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ παρακολουθεί τις ταραχές στην Αίγυπτο, εκφράζοντας την ανησυχία ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ειρηνευτική συμφωνία, που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές πριν από 32 χρόνια.
Επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και συλλήψεις
Εν τω μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εισέβαλαν σε ξενοδοχεία στο Κάιρο και επιτέθηκαν σε ξένους δημοσιογράφους.
Επίσης, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως ένας Τούρκος δημοσιογράφος χτυπήθηκε και ένας άλλος παρενοχλήθηκε την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στο Κάιρο κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Οπαδοί του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ξυλοκόπησαν βίαια τον Μετίν Τουράν, απεσταλμένου του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT, και του πήραν τα χρήματά του, αλλά και τον εξοπλισμό του, σύμφωνα με το πρακτορείο. Ο δημοσιογράφος κατάφερε να ξεφύγει και να βρει καταφύγιο στην τουρκική πρεσβεία.
Ακόμη, φωτογράφος της εφημερίδας Ζαμάν, ο Ίσα Σίμσεκ, κυνηγήθηκε από οπαδούς του Μουμπάρακ, αλλά και από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Την ίδια ώρα το γερμανογαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Arte δεν έχει νέα από έναν από τους δημοσιογράφους του, ειδικό απεσταλμένο στο Κάιρο, ο οποίος σύνελήφθη νωρίτερα σήμερα από τον αιγυπτιακό στρατό, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πασκάλ Γκιμιέ, διευθυντής ειδήσεων του σταθμού.
Την Τετάρτη συνελήφθησαν τρεις δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου France 24 από τις υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, και ακόμη δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε έναν Γάλλο υπάλληλό της και πολλούς άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο.
Η στρατιωτική αστυνομία περικύκλωσε το Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ, που έχει ανθρωπιστικό έργο, και εμπόδισαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα να βγουν. Στη συνέχεια μέλη της αστυνομίας μπήκαν στο κτίριο και συνέλαβαν έναν υπάλληλο και πολλούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι το σουπερμάρκετ Hyper One στα προάστια του Καΐρου έχει τυλιχθεί στις φλόγες και ότι οι πελάτες που βρίσκονταν μέσα αναγκάστηκαν να σπάσουν τα τζάμια για να γλιτώσουν από τις φλόγες.
ΟΗΕ: Σκανδαλώδης η αντιμετώπιση των ανταποκριτών των ΜΜΕ
Σκανδαλώδη και παντελώς απαράδεκτη χαρακτήρισε την αντιμετώπιση των ανταποκριτών των μέσων ενημέρωσης στην Αίγυπτο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Από το Βερολίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο γγ του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την «εκφοβιστική τακτική έναντι των λειτουργών των μμε και των ανταποκριτών των διεθνών μμε στο Κάιρο, η οποία συνοδεύεται και από περιορισμούς στην άσκηση του λειτουργήματός τους».
Κ. Αστον: Απαράδεκτη η χρήση βίας κατά των διαδηλωτών
Παράλληλα, απαράδεκτη χαρακτήρισε τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών στο Κάιρο και αλλού η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, ενώ ζήτησε και την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί μία αμιγώς πολιτική λύση.