Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία. Μέλη ιατρικών ενώσεων πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, ενώ προηγήθηκε συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.
Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση επέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Βουλής, ενώ οι γιατροί θα επιστρέψουν το απόγευμα και πάλι στο υπουργείο Υγείας, όπου θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν την περαιτέρω δράση τους. Δηλώνουν πάντως αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «έκρινε σκόπιμο να εμμείνει στην απόφαση για απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και την αυριανή μέρα». Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή.
Αύριο θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης.
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν στο μεταξύ την Πέμπτη από τις 11 π.μ. έως 3 μ.μ. τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, ύστερα από την τετράωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Αύριο στις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθούν επιπλέον ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με συμβολικό κλείσιμο ταμείων και δωρεάν εξέταση των ασθενών από 8 έως τις 11 το πρωί.
Σύμφωνα με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια η συμμετοχή των γιατρών στην απεργία πανελλαδικά, έφτασε το 2,4%, καθώς από το σύνολο των 21.458 γιατρών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, συμμετείχαν οι 526. Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής επί συνόλου 6.954 γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας συμμετείχαν στην απεργία 155, ποσοστό συμμετοχής 2,2%.
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
Στα βασικά σημεία του επίμαχου πολυνομοσχεδίου που αναμένεται σήμερα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, συγκαταλέγονται η ένταξη των κλάδων υγείας του ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ στο ΕΣΥ, μέσω της ίδρυσης Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, στον οποίο θα μπορούν στο μέλλον να εντάσσονται και άλλα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με μειώσεις του ποσοστού κέρδους των εμπόρων φαρμακευτικών προϊόντων και αύξηση της επιστροφής (rebate) στα Ταμεία, ρυθμίσεις για επέκταση των ιδιωτικών κλινικών, τις προμήθειες ιατροφαρμακευτικού υλικού και οι επίμαχες διατάξεις για τα φαρμακοποιούς και τη λειτουργία των φαρμακείων.
Στόχος του πολυνομοσχεδίου είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η συγκράτηση των δαπανών υγείας και η αντιμετώπιση της συσσώρευσης υπερβολικού χρέους στα νοσοκομεία, των υπερτιμολογήσεων και της σπατάλης υλικών και φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι μέχρι τέλος Μαρτίου όλα τα νοσοκομεία θα πρέπει να είναι μηχανοργανωμένα στις αποθήκες, τα φαρμακεία και τα λογιστήριά τους, με ψηφιοποιημένο διπλογραφικό σύστημα.
Ανδ. Λοβέρδος: Αντιδρούν όσοι πιστεύουν ότι «ξεβολεύονται»
Του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μιλώντας χθες στη Βουλή, έκανε λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια με την Υγεία.
«Ο γιατρός θα είναι κοντά στον πολίτη, δίχως εξευτελισμούς και ταλαιπωρία. Όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν σε επιμέρους κλάδους εργαζομένων στην πρωτοβάθμια υγεία», διευκρίνισε, «είναι πολύ σημαντικά, αλλά προηγείται η επιδίωξη όλων μας να φέρουμε τον γιατρό και τις υπηρεσίες του κοντά στους πολίτες».
Απαντώντας στις αντδράσεις, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι πίσω από την άρνηση, «κρύβεται η απροθυμία όσων πιστεύουν πως ξεβολεύονται» και στο σημείο αυτό κάλεσε τη Βουλή, «για όσους φωνάζουν, ζητώντας να αποσύρουμε το σχέδιο νόμου», να αναρωτηθεί γιατί ενώ κινητοποιούνται τόσες ημέρες, δεν έχουν κάνει ούτε μία πρόταση επί της ουσίας.
«Ας είναι», τόνισε. «Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, πρέπει να προχωρήσουμε. Η πρότασή μας για τον γιατρό κοντά στον πολίτη δεν μπορεί να τεθεί σε σύγκριση με τη βίαιη άρνηση ορισμένων. Ο πολίτης το καταλαβαίνει. Όπως νοιώθει και στο πετσί του, πως τα παιχνίδια με την υγεία είναι επικίνδυνα».
Μεταξύ άλλων ο υπουργός χαρακτήρισε «αναλήθειες» τον ισχυρισμό ότι το νέο νομοσχέδιο θα μετατρέψει τους γιατρούς σε μεροκαματιάρηδες των 500 ευρώ, ενώ για το αίτημα των γιατρών να αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΟΑΕΕ ο κ. Λοβέρδος είπε πως δεν ισχύουν αυτά που ακούγονται περί συμβάσεων μεσαιωνικού τύπου και συμπλήρωσε ότι λόγω ιδιαιτερότητας του Οργανισμού είναι ελκυστικός προς τους γιατρούς.
«Όχι άλλα ψέματα», υπογράμμισε ο υπουργός και καταλήγοντας κάλεσε τους γιατρούς να αντιληφθούν ότι από την επομένη της ίδρυσης του ενιαίου οργανισμού, έρχονται τα θέματα του ιατρικού και λοιπού προσωπικού.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κάλεσε σε διάλογο τους επιστημονικούς φορείς, τους εκπροσώπους των γιατρών και των φαρμακοποιών την επόμενη μέρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου επί συγκεκριμένων ζητημάτων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητεί η ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, δήλωσε από την πλευρά του χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους έξι ιατρικών ενώσεων, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς διαφώνησε εκ νέου με την κατάληψη του υπουργείου Υγείας.
«Η Νέα Δημοκρατία ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία, γιατί είναι πρόχειρο, και γεμάτο αοριστίες. Κυριαρχείται από τη λογική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Αφήνει τις σχετικές αποφάσεις μακριά από τη Βουλή, αποκλειστικά και μόνο στον εκάστοτε υπουργό», σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Μιχελάκης.
«Δεν υιοθετούμε ακραίες κινητοποιήσεις, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε και τον ιατρικό κόσμο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης», ξεκαθάρισε εν τω μεταξύ σήμερα ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Ανδρέας Λυκουρέντζος, απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τη στάση της απέναντι στους απεργούς γιατρούς.
Ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει τα αιτήματα του ιατρικού χώρου, ωστόσο δεν τάσσεται υπέρ ακραίων κινητοποιήσεων. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Παπανδρέου, ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν υπέρ των πιο ακραίων μορφών κινητοποιήσεων και σήμερα ως Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί ακραίες μορφές αυταρχισμού σε βάρος όσων αντιδρούν.