Κυπριακό: Συμφωνία για ενταντικοποίηση απευθείας συνομιλιών

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 14:05

Στην εντατικοποίηση των απευθείας συναντήσεών τους, με συναντήσεις πλέον κάθε εβδομάδα για το επόμενο διάστημα, συμφώνησαν ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ντερβίς Έρογλου.

A- A A+

Στην εντατικοποίηση των απευθείας συναντήσεών τους, με συναντήσεις πλέον κάθε εβδομάδα για το επόμενο διάστημα, συμφώνησαν ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ντερβίς Έρογλου. Η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών ήταν πρώτη μετά την τριμερή της Γενεύης στις 26 Ιανουαρίου.

Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, οι κ.κ Χριστόφιας και Έρογλου «είχαν μια καλή συζήτηση πάνω στη διαδικασία και την παραπέρα πορεία των συνομιλιών». «Αυτό που αποφάσισαν», πρόσθεσε, «σε συνέπεια με τις συζητήσεις που είχαν με τον γ.γ. των Η.Ε. ήταν ότι θα εντατικοποιήσουν τη διαδικασία μέσα στις επόμενες βδομάδες».

Η εντατικοποίηση αυτή, διευκρίνισε, θα περιλαμβάνει συναντήσεις των ηγετών μια φορά την εβδομάδα, τις Τετάρτες. «Το σχέδιο είναι να συναντώνται στις 10 το πρωί κάθε Τετάρτη, με εξαίρεση -για τεχνικούς λόγους- την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (17 Φεβρουαρίου), αντί την Τετάρτη. Όμως, μετά από αυτή οι ηγέτες έχουν ορίσει τις Τετάρτες ως την ημέρα συνάντησης», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

Επιπρόσθετα, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντώνται δύο φορές την εβδομάδα, σε μια πιο εντατική βάση απ’ ό,τι προηγουμένως.

Ερωτηθείς σε ποιο κεφάλαιο θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους κατά το διάστημα αυτό, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι αυτό μπορεί να απαντηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η φάση της εντατικοποίησης των συνομιλιών, συνέστησε υπομονή, κάνοντας αναφορά σε μια νέα επικείμενη συνάντηση των ηγετών με τον Μπαν Κι Μουν.

«Ο γ.γ. επιθυμεί να συναντηθεί ξανά με τους ηγέτες σύντομα. Δεν έχει αποφασιστεί συγκεκριμένος χρόνος σε αυτό το στάδιο για τη συνάντηση αυτή. Συνεπώς, θα γίνουν κάποιες συζητήσεις για το σχεδιασμό, τόσο του χρόνου, όσο και της τοποθεσίας αυτής της συνάντησης. Όμως, δεν υπάρχουν αποφάσεις για αυτή τη συνάντηση σε αυτό το στάδιο. Ετσι και αλλιώς, η τελευταία συνάντηση (με τον γ.γ.) μόλις έχει τελειώσει», δήλωσε ο κ. Ντάουνερ κάνοντας αναφορά στις σχετικές δηλώσεις του κ. Μπαν Κι Μουν http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1932169 .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή