Ερογλου: Υπέρ των Ελληνοκυπρίων η αντιπαράθεση για τις διαδηλώσεις

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 14:37
UPD:17:21
A- A A+

Η αντιπαράθεση για τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη ενισχύει την ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις και αποδυναμώνει τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζει ο Ντερβίς Έρογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Τσεμίλ Τσιτσέκ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1932195 .

Από την πλευρά του, ο προκάτοχός του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εκτίμησε πως οι αντιδράσεις της Αγκυρας μεγαλοποίησαν το θέμα των διαδηλώσεων, πληγώνοντας τους φίλους και χαροποιώντας τους εχθρούς, κατά την έκφρασή του.

Η αντιπαράθεση για τις διαδηλώσεις ενισχύει την ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει ο Ντερβίς Έρογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ».

Η θέση της Αθήνας

Οι κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων αντανακλούν την πραγματικότητα που υπάρχει στα κατεχόμενα, σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν είναι βιώσιμη, προϊόν μιας στρατιωτικής εισβολής, μιας συνεχιζόμενης κατοχής, με τους Τουρκοκυπρίους να καταπιέζονται από τους εποίκους και τον κατοχικό στρατό, υποστήριξε ο κ. Δελαβέκουρας.

«Η Τουρκία θα πρέπει ν' αφήσει επιτέλους την Κύπρο να αναπνεύσει», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. «Να μπορέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου ολόκληρος ο κυπριακός λαός να απολαύσει τα οφέλη της συμμετοχής του στην ΕΕ, να μπορέσει να πιάσει το ευρωπαϊκό του όνειρο».

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Αγκυρας και Τουρκοκυπρίων

Την ίδια ώρα η ένταση μεταξύ της Αγκυρας και των Τουρκοκυπρίων κλικακώνεται, με αφορμή και την ανάκληση σήμερα του πρεσβευτή της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Ως αντικαταστάτης φέρεται υψηλόβαθμος υπάλληλος που διόρισε πρόσφατα η Τουρκία στα κατεχόμενα. Το όνομα του πιθανού αντικαταστάτη, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά, συνδέεται με τα οικονομικά μέτρα που καλούνται να λάβουν τα κατεχόμενα, πράγμα που μεταξύ άλλων ήταν και ο λόγος για τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων.

Την είδηση περί ανάκλησης μετάδωσε σήμερα αρχικά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, ενώ ακολούθησε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών ότι «δεν τίθεται θέμα ανάκλησης, αλλά αλλαγής».

Εάν πραγματοποιηθεί και επισήμως ο διορισμός του Ακτσά, η Τουρκία θα επιστρέψει στην περίοδο που πρεσβευτές της στα κατεχόμενα ήταν διοικητικοί υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι διπλωματικοί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή