Τους στόχους της Ομάδας Εργασίας για την ψηφιακή τηλεόραση που είχε σήμερα την πρώτη της συνάντηση ανέπτυξε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπ. Βούγιας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας, ο κ. Βούγιας υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή ευρυεκπομπή, τόσο από άποψη βελτιωμένων δυνατοτήτων μετάδοσης, όσο και από άποψη αποδοτικότερης χρήσης του ραδιοφάσματος.
Από τις δυνατότητες αυτές, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα προκύψουν νέες ποιοτικές υπηρεσίες, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των επικοινωνιών. «Πρόκειται για ένα στοίχημα το οποίο εάν κερδηθεί θα προσφέρει σημαντικές ωφέλειες προς όλους τους Ελληνες πολίτες: νέες, καινοτόμες, υπηρεσίες και εφαρμογές, νέες επενδυτικές ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τη συντονισμένη μετάβαση, ο υφυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάργηση των αναλογικών εκπομπών σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή θα πρέπει να πραγματοποιείται όταν οι ψηφιακές εκπομπές θα έχουν επιτύχει ευρύτατη διείσδυση. Βασική προϋπόθεση για την κατάργηση των αναλογικών εκπομπών όπως τόνισε, είναι να έχει εξασφαλιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών είναι εξοπλισμένο με ψηφιακούς δέκτες.
Αναφορικά με την υλοποίηση δράσεων για την ενημέρωση του κοινού, ο κ. Βούγιας επισήμανε την ανάγκη πληροφόρησης των πολιτών σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα κατάργησης των αναλογικών εκπομπών, σε περιφερειακή και εθνική κλίμακα, ούτως ώστε να λάβουν εγκαίρως τις αποφάσεις τους σχετικά με τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη λήψη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.
Προανήγγειλε επίσης την υλοποίηση ενημερωτικών δράσεων σε πανελλαδικό επίπεδο που να εστιάζουν όμως τοπικά, όπως ειδικές εκδηλώσεις, στοχευμένα διαφημιστικά μηνύματα, έκδοση σχετικού ενημερωτικού υλικού και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Στην ίδια κατεύθυνση, το υπουργείο Υποδομών έχει δρομολογήσει τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας και τηλεφωνικού help desk για την ψηφιακή τηλεόραση, μέσω των οποίων οι πολίτες θα μπορούν να λύνουν τις απορίες τους και να λαμβάνουν κάθε αναγκαία πληροφορία σχετικά με τη διαδικασία μετάβασης.
Ο κ. Βούγιας αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για την καθιέρωση ενός μοντέλου κοινής αποδοχής στο πεδίο της αξιολόγησης των διαθέσιμων τεχνολογιών ψηφιακής ευρυεκπομπής. Θα είναι προς όφελος όλων, πρόσθεσε, εάν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε από μια κοινή αφετηρία, ένα κοινό «τεχνολογικό κατώφλι», το οποίο όμως δεν θα αποκλείει τις όποιες δυνατότητες τεχνολογικής αναβάθμισης στο μέλλον, καθώς και τη διευκόλυνση της σύγκλισης συσκευών.