Τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν, εξ αυτών δύο σοβαρά, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία που κατέστειλε αυθόρμητη μαζική κινητοποίηση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης.
Η κινητοποίηση ακολούθησε την ευφορία για την επιτυχία της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο.
Επικριτές της κυβέρνησης της Αλγερίας είχαν ανακοινώσει ότι σχεδίαζαν να αψηφήσουν την απαγόρευση διαδηλώσεων που ισχύσει στη χώρα, πραγματοποιώντας μαζικές συγκεντρώσεις σήμερα με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα από την εξουσία.
Η παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία της Αιγύπτου μετά από 30 χρόνια ενέπνευσε την κινητοποίηση του κόμματος Συνασπισμός για τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία (Rassemblement pour la Culture et la Democratie, RCD). "Ο Μουμπάρακ ανατράπηκε, ελπίζουμε ότι ο Μπουτεφλίκα θα είναι ο επόμενος", φώναζαν οι διαδηλωτές.
Η αστυνομία συνέλαβε 10 διαδηλωτές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του RCD Μοσέν Μπελαμπές στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Το Αλγέρι παρακολουθεί νευρικά τις διαδηλώσεις που κλιμακώθηκαν σε λαϊκές εξεγέρσεις πρώτα στην Τυνησία και κατόπιν στην Αίγυπτο. Στην πρωτεύουσα είχε διαταχθεί γενική κινητοποίηση της αστυνομίας ήδη από χθες, σύμφωνα με ανταποκριτές και την εφημερίδα El Watan.
Υπάρχουν φόβοι για γενικευμένες ταραχές αργότερα σήμερα. Εκατοντάδες λεωφορεία και φορτηγά της αστυνομίας, με "χιλιάδες" άνδρες "οπλισμένους ως τα δόντια" έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία στην πρωτεύουσα, ανέφερε η Ελ Ουάταν.
Τον Ιανουάριο η Αλγερία δοκιμάστηκε από ταραχές λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ανεργίας -τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Tουλάχιστον τρεις άνθρωποι αυτοπυρπολήθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους σε ακραίες ενέργειες διαμαρτυρίας.
Ο Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα θα αρθεί "πολύ σύντομα" και σειρά μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων μειώσεων στις τιμές των τροφίμων. Η αντιπολίτευση απέρριψε τις υποσχέσεις του ως ανεπαρκείς.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και ξεσπάσματος ταραχών η εξέλιξη θα είναι "πολύ πιο βίαιη" από ό,τι στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Την δεκαετία του 1990 στη χώρα μαινόταν εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στο στρατό και στους ισλαμιστές -όταν σφαγιάσθηκαν πάνω από 100.000 άνθρωποι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ