Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι στο Κάιρο και άλλες πόλεις πανηγυρίζουν την πρώτη ημέρα μετά την παραίτηση του επί 30 χρόνια προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Στη γέφυρα που οδηγεί σε μια από τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ ομάδες νέων χορεύουν υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες και σταματούν τα αυτοκίνητα για να συγχαρούν τους οδηγούς για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ. Οι νέοι χειροκροτούν τους στρατιώτες καλώντας τους να συνεχίσουν τη "μάχη" για μια "δημοκρατική" Αίγυπτο.
"Το πρωί της νίκης" φώναζαν.
Στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ ο οποίος κυβέρνησε σχεδόν επί 30 χρόνια την Αίγυπτο, ορισμένοι ακόμη κοιμούνταν νωρίς το πρωί, αλλά πολλοί ανάμεσά τους μετείχαν όλη τη νύχτα στους πανηγυρισμούς που άρχισαν μετά την ανακοίνωση του πρώην (πλέον) Αιγύπτιου προέδρου ότι παραδίδει την εξουσία στο στρατό.
Τα τανκς παραμένουν σε ορισμένες εισόδους της πλατείας, όπως ήταν επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες που διήρκησε η λαϊκή εξέγερση.
"Γιορτάζουμε, ξαναγεννηθήκαμε", φώναζε ο 40χρονος Ουσάμα Τουφίκ Σααντάλα.
"Τελείωσε η αδικία! Καθυστερήσαμε σε σχέση με άλλες χώρες. Τώρα έχουμε μια αξία στα μάτια των ξένων, του αραβικού κόσμου", δήλωσε και τα μάτια του έλαμπαν από χαρά.
"Θέλουμε να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι", πρόσθεσε αναφέροντας ότι και ο ίδιος έμεινε προφυλακισμένος επί τέσσερις ημέρες την περασμένη εβδομάδα από τη στρατονομία.
Η παραίτηση του Μουμπάρακ και η μεταβίβαση της εξουσίας στις ένοπλες δυνάμεις ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην κρατική τηλεόραση από τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, μετά από 18 ημέρες μαζικών διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρηση Μουμπάρακ.
Απομακρύνονται τα οδοφράγματα
Εν τω μεταξύ, ο αιγυπτιακός στρατός άρχισε το πρωί την άρση των οδοφραγμάτων από την πλατεία Ταχρίρ.
Οι στρατιώτες αφαιρούν τα συρματοπλέγματα όπως και τα οδοφράγματα, αρχίζοντας από αυτά που είχαν στήσει δίπλα στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο, στη βόρεια είσοδο της πλατείας.
Ο στρατός απομακρύνει επίσης τους σκελετούς των καμένων αυτοκινήτων, ώστε να καθαρίσει η πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. Στις προσπάθειες αυτές βοηθούν και οι πολίτες.
Τα τανκς που είχαν παραταχθεί στους δρόμους δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ φράζοντας τις εισόδους της, αρχίζουν να ελευθερώνουν την πρόσβαση σε αυτή.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε τη διεξαγωγή νόμιμων εκλογών και τον σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία στην Αίγυπτο μετά την παραίτηση του προέδρου.
"Μια ισχυρή και δημοκρατική Αίγυπτος" είναι ένας "σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή", δήλωσε σε σύντομη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
Ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη για θρησκευτική ελευθερία και για αποτροπή της διαθρησκευτικής βίας: "Η Ρωσία θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η Αίγυπτος να διατηρήσει την ειρήνη και την ενότητα μεταξύ των πιστών διαφορετικών θρησκειών".
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι "μια νέα σελίδα ανοίγει" στην Αίγυπτο. Η Γαλλία ελπίζει ότι "η μετάβαση που άρχισε να ολοκληρωθεί, να είναι δημοκρατική ειρηνική, αξιόπιστη και να καταλήξει σε ελεύθερες και διαφανείς εκλογές".
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να δρομολογήσουν τη διεξαγωγή εκλογών ώστε μια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί με βάση τη συνταγματική δημοκρατία.
"Από την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, η Τουρκία στήριξε τα νόμιμα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ελευθερία. Επιπλέον απηύθυνε έκκληση για ειρηνική μετάβαση σε ένα πλουραλιστικό και συμμετοχικό καθεστώς που θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα", σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Το Ιράν εξέφρασε ικανοποίηση για την πτώση του προέδρου Μουμπάρακ παραλληρίζοντάς την με την ιρανική ισλαμική επανάσταση πριν από 32 χρόνια και ανακοινώνοντας ότι η Μέση Ανατολή "απάχθηκε" από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
"Η σύμπτωση της πτώσης του Μουμπάρακ με την επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν δείχνει ότι η 11η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα της νίκης των λαών της περιοχής και η ημέρα της αποτυχίας των ΗΠΑ και του σιωνισμού", δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν Σαΐντ Τζαλιλί.
"Ο Μουμπάρακ και οι Αμερικανοί υποστηρικτές του άκουσαν τη φωνή του αιγυπτιακού λαού με 30 χρόνια καθυστέρηση", τόνισε.