Το Κυπριακό, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας ζήτησε από Μπαν Κι Μουν αντικειμενικότητα και καταγραφή των γεγονότων ως έχουν στην επικείμενη έκθεσή του για τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό.
«Επιμένουμε σε μια διαδικασία η οποία είναι κυπριακή, από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε και δεν χωρούν ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε απλοποιήσεις σ΄ αυτά τα θέματα.
Ακόμη, ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας υποβάλλει εποικοδομητικές προτάσεις, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Έρογλου δεν ανταποκρίνεται πάντα με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο και παρουσιάζει θέσεις εκτός της συμφωνημένης βάσης.
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στο συνομιλητή του τη θέση της Ελλάδας για μια ονομασία με «γεωγραφικό προσδιορισμό» και «χρήση απ’ όλους».
«Διαβεβαίωσα», υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας, «το Γ.Γ., για άλλη μια φορά και πάλι, για τη βούληση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μία λύση. Η πρόσκληση, αν θέλετε, απευθύνεται προς την πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας και τον κ. Γκρούεφσκι να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε λύση, και ταυτόχρονα θα οδηγήσουν τη χώρα του και το λαό της χώρας του σ’ ένα μέλλον ευρωπαϊκό, σε σταθερότητα στην χώρα του και σταθερότητα και ευρωπαϊκό μέλλον όλης της περιοχής».
Αναφορικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών, όπως είπε, τόνισε πως «η Η Ελλάδα είναι μέρος της περιοχής, είναι η άμεση γειτονιά μας, άρα έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον-συμφέρον για τις εξελίξεις σ’ αυτή την περιοχή».
«Είπαμε ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους βία σ’ αυτή την προσπάθεια των χωρών και των λαών της περιοχής για περισσότερη δημοκρατία. Επισημάναμε ότι η τήρηση και ο σεβασμός όλων των βασικών δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό από όλους», εξήγησε ο κ. Δρούτσας.
Εξέφρασε ακόμη στον Γ.Γ. και μία σκέψη που έχει κάνει η Ελλάδα για την ίδρυση ενός Κέντρου Δημοκρατίας, με το οποίο, όπως ανέφερε, «θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε να εκπαιδευτούν νέες προσωπικότητες και πολιτικοί απ’ αυτές τις χώρες. Να βοηθήσουμε και στην εξέλιξη των νέων πολιτικών κομμάτων που πρέπει να δούμε στις χώρες αυτές».
Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, ο Μπαν Κι Μουν «είπε ότι θεωρεί αυτή την ιδέα, αυτή τη σκέψη, αυτή την πρωτοβουλία της Ελλάδας, πολύ σκόπιμη, πολύ χρήσιμη και θα δούμε και στο άμεσο μέλλον τις δυνατότητες συνεργασίας σ’ αυτόν τον τομέα».
Στο περιεχόμενο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, αναφέρθηκε εκπρόσωπος του Γ.Γ.
Οι δύο άνδρες, δήλωσε, συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και αντάλλαξαν απόψεις για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Ο κ. Δρούτσας, εκτός από τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα και στην οποία είχαν παραστεί υπηρεσιακοί παράγοντες και από τις «δυο πλευρές», είχε και κατ' ιδίαν 15λεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, χωρίς την παρουσία συνεργατών τους.
Εν τω μεταξύ, επαφές στην έδρα του ΟΗΕ είχε χθες και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αιμιλίου, ο οποίος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, υπεύθυνο για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο και με εκπροσώπους μονίμων μελών του Σ.Α.
Όπως ανέφερε ο κ. Αιμιλίου, ενημέρωσε ενδελεχώς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μεταφέροντας τις εκτιμήσεις της κυπριακής κυβέρνησης για τα συμβαίνοντα στη μετά τη Γενεύη εποχή. «Ασφαλώς», δήλωσε, «συζητήσαμε το θέμα της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα, η οποία αναμένεται αργότερα αυτόν το μήνα. Τόνισα το τι αναμένουμε και τι απευχόμαστε να δούμε σ' αυτές τις εκθέσεις, δεδομένου και του τι συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ