Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στο Aντεν της νότιας Υεμένης και 40 τραυματίστηκαν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση.
Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής διαδηλωτές, που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και της κυβέρνησής του, συγκρούονταν με αστυνομικούς.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από ένα ξενοδοχείο στον κεντρικό οδικό άξονα της συνοικίας Μαάλα.
Συνολικά, μόνο στο Άντεν έχουν σκοτωθεί 15 άνθρωποι από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στις 16 Φεβρουαρίου.
Το Σάββατο οι επικεφαλής των σημαντικότερων φυλών της Υεμένης και δεκάδες χιλιάδες από τους ένοπλους άνδρες τους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης δήλωσαν την υποστήριξή τους στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.
Σύμφωνα με πηγές μέσα από τις φυλές, οι επικεφαλής των δύο πιο σημαντικών φυλών της χώρας, της Χάσεντ και της Μπακίλ, διαχώρισαν τη θέση τους από τον πρόεδρο Σάλεχ που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια.
Ενας από τους επικεφαλής της φυλής Χάσεντ, ο σεΐχης Χουσέιν μπιν Αμπντάλα αλ Άχμαρ, ανακοίνωσε την "παραίτησή μου από το κόμμα Γενικό Λαΐκό Κογκρέσο (του προέδρου Σάλεχ) για να διαρτυρηθώ για την αντιμετώπιση των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Σαναά, την Ταΐζ και το Άντεν".
Την ανακοίνωση του σεΐχη Χουσέιν χαιρέτισαν πολλά μέλη των φυλών που είχαν μαζευτεί στο Άμραν για να τον ακούσουν, ανάμεσά τους και οι επικεφαλής της φυλής Μπακίλ, της δεύτερης σημαντικότερης φυλής στην Υεμένη και της πιο πολυπληθούς.
Η συγκέντρωση αποφάσισε ότι πλέον υποστηρίζει το κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου, που ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου και ενισχύθηκε από τις 13 Φεβρουαρίου, φωνάζοντας "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος". Εξάλλου οι υπηρεσίες ασφαλείας του Άντεν διέψευσαν ότι πυροβόλησαν την Παρασκευή κατά των διαδηλωτών στο Άντεν και απέδωσαν τα βίαια επεισόδια σε "αυτονομιστικά στοιχεία", διαβεβαιώνοντας ότι μόνο τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ένας στρατιώτης.
"Μία ομάδα ένοπλων αυτονομιστικών στοιχείων πυροβόλησε σποραδικά εναντίον κάποιων κτιρίων στη Μαάλα με στόχο τους άνδρες ασφαλείας, υπαλλήλους και πολίτες", ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Πάντως ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες έχουν δηλώσει ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 40 τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν με τη βία τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.