Επίθεση Spiegel κατά Bild με αναφορές στην Ελλάδα

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 21:13
A- A A+

Επίθεση κατά της μεγαλύτερης λαϊκής εφημερίδας της Γερμανίας Bild εξαπολύει η εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση Spiegel, κατηγορώντας την τόσο για τη δημοσιογραφική ποιότητά της όσο και για τον πολιτικό ρόλο που διαδραματίζει.

Με τίτλο «Bild: Οι εμπρηστές» το Spiegel επικρίνει την εφημερίδα για τους «ύμνους» Bild στον κ. Γκούτενμπεργκ, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας κλονίζεται από το σκάνδαλο της διδακτορικής του διατριβής, την προβολή του Τίλο Ζάρατσιν ανεξαρτήτως των λαϊκιστικών και αντι-μουσουλμανικών θέσεών του, καθώς και για την καμπάνια της κατά της Ελλάδας όταν ξέσπασε η κρίση.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το δημοσίευμα του Spiegel αναλύει και το ρόλο που έπαιξε η Bild με την καμπάνια της κατά της Ελλάδας.

«Όταν πέρσι το Φεβρουάριο κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα χωρίς οικονομική βοήθεια σύντομα θα κήρυσσε στάση πληρωμών, η Bild έθεσε σχετικά προσεκτικά το ερώτημα: ‘Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα τις γερμανικές τράπεζες στη χρεοκοπία;’ Δέκα ημέρες αργότερα ξεκίνησαν τα πυροτεχνήματα των πρωτοσέλιδων. ‘Οι Έλληνες τσακώνονται και απεργούν αντί να κάνουν οικονομία‘, ‘Έτσι καίνε οι Έλληνες τα ωραία ευρώ‘. Και σύντομα ακολούθησαν σαφείς οδηγίες: ‘Όχι λεφτά για την Ελλάδα!’, ‘Δεν θα πάρετε φράγκο από μας!’. Η Bild ρωτούσε το λαό: ‘Γιατί να πληρώσουμε στους Έλληνες τις συντάξεις πολυτελείας τους;’ και έδινε στους Έλληνες πρακτικές συμβουλές: ‘Πουλήστε λοιπόν τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες… και μαζί και την Ακρόπολη!’. Με την ολοκλήρωση της καμπάνιας δημιουργήθηκε η εικόνα ενός λαού, ο οποίος όλο το 24ωρο απεργεί, το πρωί του αρέσει να κοιμάται πολύ, ζει εις βάρος των άλλων και είναι διεφθαρμένος ‘μέχρι τα μπούνια’. Είναι αυτό δημοσιογραφία ή σατιρική επιθεώρηση;» διερωτάται το Spiegel.

Υπενθυμίζει επίσης ότι «στην κορύφωση της καμπάνιας ένας ρεπόρτερ της Bild μοίρασε στην Αθήνα δραχμές στον κόσμο και βγήκε μαζί τους περήφανος φωτογραφίες. ‘Η Bild δίνει πίσω στους χρεοκοπημένους Έλληνες τις δραχμές‘, επιγραφόταν το ρεπορτάζ. Και όλη αυτή η δημιουργία ατμόσφαιρας συνδυάστηκε με εκκλήσεις προς τους γερμανούς πολιτικούς, οι οποίες είχαν το χαρακτήρα διαταγών: ‘Κυρία Μέρκελ, μείνετε σταθερή στο όχι σας!’, ‘Κύριε αντικαγκελάριε, έχουμε εμπιστοσύνη στο λόγο σας!’».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή