Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την προώθηση των ελληνικών θέσεων εν όψει των Συνόδων Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις 11 και 25 Μαρτίου.
Ο κ. Παπανδρέου θα έχει την Τρίτη διαδοχικά τετ-α-τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου προς του αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια επίτευξης συναίνεσης για την αποτελεσματικότερη προώθηση των ελληνικών θέσεων.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των συναντήσεων θα διαμορφωθεί ως εξής:
- 10.00 π.μ.: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
- 2.15 μ.μ.: Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
- 3.30 μ.μ.: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη
- 4.45 μ.μ.: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στην έκτακτη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 10 Μαρτίου ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί το Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.
Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, ο Πρωθυπουργός θα έχει την Τρίτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 6:00 μ.μ., με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και στις 7:00 μ.μ., με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.
Αντ. Σαμαράς: Το ΠΑΣΟΚ τορπίλισε τη συναίνεση
Επιφυλακτικός για την έκβαση της αυριανής συνάντησης με τον Πρωθυπουργό εμφανίστηκε ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι πέρυσι, που όπως είπε, ήταν η εποχή της συναίνεσης την αρνήθηκε και την τορπίλισε.
«Τώρα είναι η ώρα αλλαγής των όρων του Μνημονίου», πρόσθεσε, τονίζοντας πως στρατηγική του είναι να φύγει η χώρα από το Μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα, χωρίς να φανεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η προσωπική του σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι πάντα καλή, ο κ. Σαμαράς διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως «μία σχέση εμπιστοσύνης στηρίζεται στην αξιοπιστία, ακόμα και όταν διαφωνείς με τον αντίπαλό σου» και «τέτοια βάση αξιοπιστίας δεν υπάρχει με ευθύνη του κ. Παπανδρέου».
Επανέλαβε επίσης ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν λανθασμένη κίνηση και τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μπαρόζο - Ρομπάι που όπως εκτιμά, «μαζί με το ευρωομόλογο προσφέρει ανάσα στην Ελλάδα».
ΛΑΟΣ: «Σαρακοστιανά» αποτελέσματα
Χαμηλά φαίνεται πως κραταέι τον πήχυ των προσδοκιών του οσον αφορά στον αυριανό διάλογο και ο ΛΑΟΣ. «Λογικά πρέπει να περιμένουμε "Σαρακοστιανά" αποτελέσματα από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Κωστή Αϊβαλιώτη.
ΣΥΡΙΖΑ: Για τα μάτια του κόσμου οι αυριανές συναντήσεις
«Αυτές οι συναντήσεις γίνονται για τα μάτια του κόσμου και ενδεχομένως για να προετοιμάσουν το σενάριο πρόωρων εκλογών», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι οσο η κυβέρνηση επιμένει σε μια «σκληρή δεξιά οικονομική πολιτική, με κόψιμο μισθών, συντάξεων και κοινωνικού κράτους που παράγει ύφεση, ανεργία και διευρυνόμενο χρέος, μπορεί να ελπίζει σε συναίνεση από τα δεξιά, όχι από τα αριστερά».
Εκκληση Ολι Ρεν για ευνοϊκότερους όρους σε Ελλάδα- Ιρλανδία
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Επίτροπος Όλι Ρεν κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διαμορφώσουν μια συνολική πολιτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ζητώντας παράλληλα ευνοϊκότερους όρους για Ελλάδα και Ιρλανδία.
«Βλέπω τον κίνδυνο ότι επιβαρύνουμε υπέρμετρα τις δύο χώρες με τους αυστηρούς όρους χορήγησης των πιστώσεων», τόνιζε συγκεκριμένα ο Επίτροπος σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη «θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια των πιστώσεων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία».
Ειδικότερα για την όσον αφορά τη χώρα μας, ζήτησε επιπρόσθετα να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των πιστώσεων από τα 3,5 χρόνια στα 7 που ισχύουν για την Ιρλανδία.