Δύο βραβευμένα ντοκιμαντέρ για γυναίκες ζωγράφους, κάνουν πρεμιέρα στις 24 Μαρτίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, το Νορβηγικό Ινστιτούτο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ.
Το πρώτο ντοκιμαντέρ «Χαρισματικές καλλονές» (Gifted Beauties)-Γυναίκες Σουρεαλίστριες Καλλιτέχνιδες, της Αν Κέρστι Μπιορν (Νορβηγία 2000, 52΄) έχει αποσπάσει διάφορα βραβεία συμπεριλαμβανόμενου του 1ου βραβείου στο διεθνές φεστιβάλ ταινιών τέχνης Άσολο Ίταλίας, 2002 και του 1ου βραβείου για έρευνα στο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών τέχνης της Ουνέσκο, Παρίσι 2001.
Η ταινία σκιαγραφεί τις γυναίκες καλλιτέχνιδες του σουρεαλιστικού κινήματος, της δεκαετίας '30, Λεονόρ Κάρινκτον, Φρίντα Κάλο, Μέρετ Όππενχέιμ, Λεονόρ Φίνι, Λη Μίλλερ οι οποίες δημιούργησαν ένα σύμπαν που αντανακλά το βάθος του υποσυνείδητου μας, αναζητώντας μία απάντηση στην ερώτηση: «Τι είναι πραγματικό;» μέχρι και το έργο της σύγχρονης καλλιτέχνιδος, Vilde Von Krogh. Με το χάσμα μισού αιώνα να τις χωρίζει, η Von Krogh ζωγραφίζει τα ίδια σύμβολα και μυστικιστικά ζώα με τα οποία ασχοληθήκαν και οι συνάδελφοί της. Μέσα από έργα, συνεντεύξεις και κινηματογραφικό υλικό αρχείου, μας δίνεται η εικόνα των εκπληκτικών αυτών γυναικών, της τολμηρής καλλιτεχνικής τους έκφρασης και κυρίως της θέλησής τους για ζωή.
Το δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα, η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος» της Κλεώνης Φλέσσα έχει τιμηθεί με το 2ο βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας και έχει λάβει τιμητική Διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης του Καναδά FIFA το 2010.
Η Ελένη είναι η πρώτη Ελληνίδα αβαν γκαρντ καλλιτέχνιδα του 19ου αιώνα. Μια γυναίκα γοητευτική και αινιγματική, που κατάφερε να ανατρέψει όλες τις ισχύουσες συμβάσεις της εποχής της. Ντυμένη σαν άντρας σπούδασε ζωγραφική στη Ρώμη, στη Σχολή των Ναζαριστών από το 1847 εώς το 1850 και στη Φλωρεντία από το 1850 ως το 1851. Διεκδίκησε να ανοίξουν οι Ακαδημίες των Τεχνών και τα Πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο, επιτρέποντας στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Διάβαζε τον Όμηρο και τον Πίνδαρο όπως άλλοι διαβάζουν εφημερίδα. Ερωτεύτηκε τον Ιταλό ζωγράφο Σαβέριο Αλταμούρα και έζησε επαναστατικά και ποιητικά τη ζωή της, κάτι το οποίο είχε πάρα πολύ μεγάλο κόστος και τίμημα. Βίωσε την άνθηση του ζωγραφικού ρεύματος των Μακιαιόλι, συμμετέχοντας στις ζυμώσεις των επαναστατών για την ένωση της Ιταλίας. Αναζητώντας την Ελένη κυριαρχεί η σκέψη πως από κάπου παίρνει νερό η φύτρα του ανθρώπου, πως ριζικό, δίχως σταματημό να πολεμάς για την κατάκτηση της μέσα σου ελευθερίας.
Μετά την προβολή της Πέμπτης 24 Μαρτίου στις 8 μμ θα ακολουθήσει συζήτηση με τις δημιουργούς.
Λίγα λόγια για τις δημιουργούς
Η Ανν Κέρστι Μπιορν, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, γεννήθηκε το 1954. Έχει πτυχίο στην Κοινωνιολογία και την Παιδαγωγική, ενώ έχει σπουδάσει επίσης Θεατρολογία και Επικοινωνία της Εικόνας. Έχει γυρίσει ταινίες animation και ντοκιμαντέρ, οι οποίες έχουν προβληθεί και βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ.
H Κλεώνη Φλέσσα γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε φωτογραφία στη Βοστώνη και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου, Αρχιτεκτονική και Ιστορία Κινηματογράφου στα Πανεπιστήμια της Φλωρεντίας. Έχει σκηνοθετήσει θέατρο, ντοκιμαντέρ, ταινίες μυθοπλασίας και έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Πληροφορίες
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136
Διάρκεια από τις 24 έως τις 30 Μαρτίου 2011