Τις θέσεις του καθεστώτος Καντάφι για την έξοδο από την κρίση στη Λιβύη, μετέφερε ο Λίβυος απεσταλμένος Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα (Mohamed Tahir Siala) στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από συνεννόηση του υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, με την επικεφαλής της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Κάθριν Αστον, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι θέσεις που διατύπωσε ο Λίβυος απεσταλμένος δεν απείχαν από τις απόψεις που έχει διατυπώσει δημόσια ο Μουάμαρ Καντάφι και άλλοι εκπρόσωποι του καθεστώτος. Πραγματικές προθέσεις, σημείωναν οι ίδιες πηγές, δεν μπορούν να διαγνωστούν και οι θέσεις που παρουσιάστηκαν, θα αξιολογηθούν συνολικά στο Συμβούλιο της Ε.Ε.. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάνθηκε, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, η θέση της Αθήνας είναι ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία και η διεθνής κοινότητα να παραμείνει ενωμένη ασκώντας πίεση στο καθεστώς. Προς αυτή την κατεύθυνση κρίνεται απαραίτητος και καθοριστικός ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ερωτηθείς για τις συναντήσεις των απεσταλμένων του Καντάφι στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες (σ.σ. με τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας Λουίς Αμάντο) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάικλ Μαν, τόνισε ότι οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στη Λιβύη, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν τελούν υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.
Στην Αθήνα και σε ερώτηση για την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να καταδικάσει μέχρι σήμερα τις πρακτικές του καθεστώτος Καντάφι, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Να μην πιάσουμε κουβέντα για τη Σοσιαλιστική Οικογένεια... Ίσως για αυτό το λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου να μην έχει μέχρι σήμερα προβεί σε ξεκάθαρη δήλωση καταδίκης».