Ευρείας κλίμακας στρατιωτική δράση κατά των αντικαθεστωτικών προανήγγειλε ο γιος του Λίβυου συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τόνισε ακόμη πως το καθεστώς δεν πρόκειται να παραδοθεί ακόμη κι αν εμπλακούν στη σύρραξη δυτικές χώρες.
«Ποτέ δεν θα παραδοθούμε, αυτή είναι η χώρα μας. Πολεμάμε εδώ στη Λιβύη. Ο λαός της Λιβύης ποτέ δεν θα καλωσορίσει το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς» σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.
Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ρας Λανούφ
Ήδη το πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό, εν μέσω πληροφοριών ότι οι εξεγερμένοι εγκαταλείπουν την πόλη.
Ο εκπρόσωπος του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Χάφεζ Γόγκα πάντως διέψευσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις καθάρισαν το λιμάνι από τους αντικαθεστωτικούς, αν και νωρίτερα κάποιοι από τους εξεγερμένους ανέφεραν πως οι δυνάμεις τους έχουν ηττηθεί.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και 35 τραυματίστηκαν στη Ρας Λανούφ. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιη η αύξηση του αριθμού των θυμάτων.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει και από την Μπρέγκα, η οποία βρίσκεται ακόμη πιο ανατολικά, τους αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο ανταποκριτής του Reuters στην πόλη ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή.
Περισσότερα πλοία του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο
Από τις Βρυξέλλες, όπου συναντώνται οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φο Ράσμουσεν έκανε γνωστό ότι σχεδιάζεται η μετακίνηση περισσότερων πλοίων στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερος σχεδιασμός για την πιθανή επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων.
«Εξετάσαμε (...) κάποιες αρχικές επιλογές όσον αφορά μια πιθανή ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ πάρει μια σαφή εντολή από τον ΟΗΕ. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω σχεδιασμός» ανέφερε μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας.
«Αποφασίστηκε να αυξηθεί η παρουσία ναυτικών στοιχείων του ΝΑΤΟ στην κεντρική Μεσόγειο» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι τα πλοία θα «βελτιώσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΝΑΤΟ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας υπό τις τρέχουσες συνθήκες, και θα συμβάλουν στην ικανότητά μας επίβλεψης και επιτήρησης και όσον αφορά το εμπάργκο όπλων (του ΟΗΕ)».
Προειδοποίησε επίσης πως υπάρχει ο κίνδυνος η Λιβύη να μετατραπεί σε ένα διχασμένο κράτος, που μπορεί να γίνει το καταφύγιο τρομοκρατών και συνέστησε στο λιβυκό καθεστώς «να σταματήσει τη βία και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία».
Ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να εξευρεθεί οριστική και σταθερή λύση στη Λιβύη, σύμφωνη με τις αρχές της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε να εκδοθούν από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) δύο αρχικές οδηγίες για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και για την υποστήριξη του εμπάργκο όπλων, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη η λύση στη Λιβύη να δοθεί φυσικά μέσα από τη βούληση του ίδιου του λιβυκού λαού. Αυτό όμως προς το παρόν, λόγω ακριβώς της ρευστότητας της κατάστασης και των εκτεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, δεν μπορεί να γίνει χωρίς διεθνή παρέμβαση, η οποία όμως πρέπει να έχει πάντα μία ασφαλή νομική βάση και αυτή είναι οι σαφείς και ρητές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο υπουργός Αμυνας επέμεινε ακόμη στην ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να ανακοπούν νέες παράνομες μεταναστευτικές ροές κυρίως προς τις χώρες του ευρωπαϊκού μεσογειακού νότου, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, και πρότεινε αυτές οι πρωτοβουλίες να αναληφθούν επί τόπου, για παράδειγμα στην Τυνησία.
Μειώνεται η παραγωγή πετρελαίου
Σε ό,τι αφορά τις παράπλευρες επιπτώσεις των συγκρούσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με λίβυους υπευθύνους και των δύο πλευρών τα απαισιόδοξα σενάρια σχετικά με την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα: η παραγωγή έχει πέσει κατά 66%, σύμφωνα με το λιβυκό καθεστώς, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του οποίου έπληξαν χθες πετρελαϊκή εγκατάσταση.
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δείχνει τις πραγματικές του προθέσεις. Αν δεν ελέγχει το πετρέλαιο, το βομβαρδίζει, δήλωσε σήμερα ο Φέτχι Φάρατζ, σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Agoco (Arabian Gulf Oil Company), ένας από τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στο λιβυκό έδαφος.
«Αυτό που φοβόμασταν από την αρχή συνέβη με τον βομβαρδισμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από το πυροβολικό και τα αεροπλάνα του καθεστώτος Καντάφι» σημείωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών Αμπντελχάφεζ Γόκα.
«Βομβαρδίστηκαν πετρελαιοπηγές, όπως και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις» σημείωσε, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι το μεταβατικό Συμβούλιο θα σεβαστεί όλα τα συμβόλαια για την προμήθεια πετρελαίου που υπέγραψε η Λιβύη μετά την εξέγερση.
Ωστόσο ο επικεφαλής της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Σούκρι Γάνεμ ελαχιστοποίησε τις ζημιές, λέγοντας ότι μόνον μια «μικρή εγκατάσταση αποθήκευσης», που περιείχε 200.000 βαρέλια ντίζελ, επλήγη και ότι η παραγωγή δεν έχει επηρεαστεί. Παρά ταύτα ο ίδιος αναγνώρισε ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί κατά πολύ από τις αρχές της κρίσης στα μέσα Φεβρουαρίου, πέφτοντας από τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στα 500.000.
Η σημαντική αυτή μείωση οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθώς οι ξένοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και οι Λίβυοι μένουν στα σπίτια τους για να αποφύγουν τη βία.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Φάρατζ τα στοιχεία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου είναι πιο ανησυχητικά. Όπως ανέφερε, η παραγωγή αργού έπεσε σε ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο, σε περίπου 20% αυτής που ήταν πριν από λιγότερο από έναν μήνα.
Απελευθερώνονται οι τρεις Ολλανδοί στρατιώτες
Εν τω μεταξύ, ο γιος του Καντάφι έκανε γνωστό πως οι αρχές σκοπεύουν να παραδώσουν τους τρεις Ολλανδούς στρατιώτες οι οποίοι κρατούνται από τις 27 Φεβρουαρίου σε αντιπροσωπεία Ελλήνων και Μαλτέζων αξιωματούχων.
«Τους είπαμε, μην ξανάρθετε χωρίς την άδειά μας. Συλλάβαμε τους πρώτους στρατιώτες του ΝΑΤΟ, τους στέλνουμε πίσω. Όμως κρατάμε το ελικόπτερό τους» πρόσθεσε.
Οι τρεις στρατιώτες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, συνελήφθησαν στις 27 Φεβρουαρίου από άνδρες του Καντάφι οι οποίοι εμπόδισαν το ελικόπτερό τους να απογειωθεί κατά την επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ξένων πολιτών από τη Σύρτη. Οι δύο πολίτες, ένας Ολλανδός μηχανικός και ένας άλλος Ευρωπαίος, παραδόθηκαν στην πρεσβεία της Ολλανδίας στην Τρίπολη.