Κ. Αστον: Να ερευνηθεί η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Λιβύης

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011 14:12
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Λιβύη προτού αποφασίσει για τη λήψη νέων μέτρων, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Γκόντολο στα περίχωρα της Βουδαπέστης, η Αστον ανέφερε ότι θα μεταβεί από τη Βουδαπέστη στο Κάιρο για να συνομιλήσει με τον Αραβικό Σύνδεσμό για το θέμα της Λιβύης.

Ερωτηθείσα αν η ΕΕ σκοπεύει να επιβάλλει νέες κυρώεις εναντίον της Λιβύης, ακόμη και στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας, η Αστον απάντησε: «Όπως γνωρίζετε έχουμε ήδη επιβάλει κάποιες κυρώσεις όχι μόνο σε ανθρώπους αλλά και σε νομικά πρόσωπα».

«Και με όλες τις κυρώσεις είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεις πόσο αποτελεσματικές θα είναι και αν υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορείς να κάνεις. Οπότε προσπαθώ να αφήνω τις επιλογές ανοιχτές και να βεβαιώνομαι ότι μελετάμε όλες τις πιθανότητες», επεσήμανε.

Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Γιάνος Μάρτονι δήλωσε από τη μεριά ότι η ΕΕ θα μελετήσει την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης αν πληρούνται όλοι οι όροι που αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση του συμβουλίου των υπουργών.

«Οι χώρες μέλη θα λάβουν στρατιωτική δράση αν χρειαστεί και αν όλοι οι όροι που αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση πληρούνται -και αυτοί είναι η προφανής ανάγκη για τέτοια δράση, αλλά και η ξεκάθαρη νομική βάση με την οποία εννοούμε μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι επίσης και το θέμα της υποστήριξης από τις χώρες της περιοχής, κυρίως από τις αραβικές χώρες και φυσικά από τον Αραβικό Σύνδεσμο», υπογράμμισε ο Μάρτονι.

«Είναι σημαντικό να μην δώσουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για μία σύγκρουση της Δύσης με τον αραβικό κόσμο, ή ακόμη μία χριστιανική σταυροφορία εναντίων των μουσουλμανικών λαών», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε.

Ο Βέστερβελε επέμεινε στην απόλυτη ανάγκη που υπάρχει να συζητηθεί το θέμα με τις χώρες της περιοχής ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία εκδημοκρατισμού που πραγματοποιείται στις γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή