Απέκλεισε τη τη συμμετοχή της Ρωσίας σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Νικολάι Μακάροφ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε «λυπηρό» το ότι «επικράτησε το πάθος για χρήση στρατιωτικής ισχύος» και πρόσθεσε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός.
Από την πλευρά της, η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί οι πολίτες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να λάβουν τις αποφάσεις τους «εκτός (οποιασδήποτε) ξένης ανάμειξης», μετά την ψήφιση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη.
«Η επιθυμία για περισσότερη ελευθερία και η βούληση των πολιτών να αποφασίσουν για το μέλλον τους είναι οικουμενική», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νέο Δελχί.
«Ως δημοκρατία, είμαστε ευτυχείς που οι αδελφοί μας στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική αναλαμβάνουν ισχυρότερο ρόλο για να αποφασίσουν για το μέλλον τους», συνέχισε ο Ινδός πρωθυπουργός.
«Πρόκειται για αποφάσεις που οι χώρες και οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν οι ίδιοι, εκτός κάθε ξένης ανάμειξης και πειθαναγκασμού», δήλωσε, χωρίς να αναφερθεί απευθείας στη Λιβύη, όπου οι χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι καταπνίγουν στο αίμα την αντικαθεστωτική εξέγερση.
Ο Ινδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ινδία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τις αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί από τον πληθυσμό και τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν συνολικά έξι εκατομμύρια Ινδοί υπήκοοι εργαζόμενοι στις περιοχές αυτές.
Ο συνταγματάρχης Καντάφι κάλεσε πριν από λίγες ημέρες τις εταιρείες της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας να εκμεταλλευθούν το λιβυκό πετρέλαιο, έπειτα από την αποχώρηση των περισσοτέρων ξένων πετρελαϊκών εταιρειών.
Μετά τις διαπραγματεύσεις τριών ημερών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το βράδυ της Πέμπτης απόφαση για τη λήψη «όλων των αναγκαίων μέτρων» για την προστασία των πολιτών και τον τερματισμό των επιθέσεων του λιβυκού στρατού, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών επιδρομών, διευκρινίζοντας όμως πως δεν τίθεται θέμα στρατιωτικής κατοχής.
Η Κίνα , η Ρωσία και η Ινδία, μαζί με τη Γερμανία και τη Βραζιλία, απείχαν της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο