Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας πραγματοποιούν έπειτα από κάλεσμα της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, εκπαιδευτικοί και γονείς, αντιδρώντας στις προωθούμενες συγχωνεύσεις σχολείων.
Η ΔΟΕ ζητεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «να επανεξετάσει το όλο θέμα και οι όποιοι υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και καταργήσεις να γίνουν όντως με αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια, ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία, αφού ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης των παιδιών του ελληνικού λαού».
Την ίδια ώρα, έκκληση στους φορείς της εκπαίδευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην εμπλέκουν τα παιδιά σε αντιπαραθέσεις, που αφορούν στις συνενώσεις σχολικών μονάδων απηύθυνε η υπουργός Παιδείας.
«Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους, να βγαίνουν τα παιδιά από τις τάξεις και να χρησιμοποιούνται ως θέαμα σε κανάλια και μάλιστα σε ώρες μαθήματος», επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου.
Το υπουργείο, τόνισε, είναι ανοιχτό σε κάθε συζήτηση, σε κάθε κριτική και αντιπαράθεση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει και μια «κόκκινη γραμμή», ενώ ζήτησε τέλος από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατάθεση των επιχειρημάτων στο συγκεκριμένο θέμα.
Απάντηση σε δημοσίευμα για συστεγάσεις σχολείων
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (της 17ης Μαρτίου) υπό τον τίτλο «Ιδού 4 νέες Γκράβες», το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι όποιες αντιδράσεις για τις συνενώσεις σχολείων προκαλούνται από την αλλαγή στη διοικητική δομή (μείωση διευθυντικών θέσεων) και στη χωροταξική δομή των συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα περισσότερα σχολεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα και συνενώνονται είναι, ήδη, συστεγαζόμενα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με σχολεία διαφορετικών βαθμίδων. Παιδιά Δημοτικού, δηλαδή, μέχρι σήμερα μοιράζονται την ίδια αυλή με μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, γεγονός που κρίνεται αντιπαιδαγωγικό.