Αμερικανορωσικές συνομιλίες για τη Λιβύη στη Μόσχα

Στη Ρωσία ο υπ. Αμυνας των ΗΠΑ που τάχθηκε κατά μίας επιχείρησης με στόχο τον Καντάφι
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 10:25
UPD:10:47

Στη Ρωσία έφθασε σήμερα για προγραμματισμένη επίσκεψη, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με το Ρώσο ομόλογό του Ανατόλι Σερντιούκοφ και τον Πρόεδρο Ντιμίτρι Μετβιέντεφ.

A- A A+

Στη Ρωσία έφθασε σήμερα για προγραμματισμένη επίσκεψη, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με το Ρώσο ομόλογό του Ανατόλι Σερντιούκοφ και τον Πρόεδρο Ντιμίτρι Μετβιέντεφ. Η επίσκεψη Γκέιτς καθυστέρησε κατά μία μέρα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη.

Η Ρωσία, η οποία απέσχε της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο, τηρεί έντονα επικριτική στάση μετά την έναρξη της επιχείρησης στη Λιβύη. Από την πλευρά του, και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τάχθηκε κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον ίδιο τον Μουαμάρ Καντάφι. Επίσης, σε δηλώσεις από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρωσία, ο Αμερικανός υπουργός εκτίμησε πως το γεγονός ότι ρωσική πλευρά δεν έκανε χρήση του βέτο κατά την ψήφιση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί ένδειξη της βελτίωσης της συνεργασίας της επί των μεγάλων διεθνών θεμάτων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μπει στο στόχαστρο των διεθνών δυνάμεων ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι, ο κ. Γκέιτς σημείωσε με νόημα ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη. «Πιστέυω ότι είναι σημαντικό να δράσουμε στο πλαίσιο της απόφσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπογράμμισε κατά τη συνομιλία του με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρωσία.

Όπως μάλιστα επεσήμανε, η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται από «μία ποικιλόμορφη συμμαχία» και η αύξηση των στόχων ενδέχεται να βλάψει την ομοφωνία της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η απόφαση του ΟΗΕ. «Αν αρχίσουμε να προσθέτουμε στόχους, πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει προβλήματα, δεν θα ήταν καλή ιδέα να θέσουμε στόχους που δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν και δεν θα έχουν ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση. «Θα έχουμε στρατιωτικό ρόλο στη συμμαχία, αλλά όχι ηγετικό», ξεκαθάρισε, εξηγώντας ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες συζητούν την οργάνωση της διοίκησης, ενώ αποκάλυψε ότι οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν η ηγεσία να περάσει στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς φάνηκε επίσης, επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να δοθεί άμεση βοήθεια στους εξεγερμένους που κατέχουν το ανατολικό τμήμα της Λιβύης. «Πιστεύω», είπε, «ότι οι Λίβυοι πρέπει να το λύσουν μόνοι τους ... Θα δούμε αν θα υπάρξει εξωτερική βοήθεια για τους εξεγερμένους. Το κλειδί είναι κατ' αρχάς να επιβληθεί μία ζώνη εναέριου αποκλεισμού για να εμποδίσουμε (τον Καντάφι) να χρησιμοποιήσει το στρατό του για να σφαγιάσει τον ίδιο του τον λαό».

«Απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η εντολή του Σ.Α. για άλλους στόχους»

Η Ρωσία, η οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα τις επιφυλάξεις της για τα σχέδια των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη, επέκρινε έντονα τα στρατιωτικά πλήγματα στη βορειοαφρικανική χώρα, θεωρώντας ότι πραγματοποιούνται κατά «μη επιλεκτικό τρόπο», προκαλώντας θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

«Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εκπλήρωση στόχων που ξεπερνούν τα όρια της εντολής αυτής, η οποία προβλέπει τη λήψη μέτρων για την προστασία του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε σε έντονο ύφος ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς. Από την πλευρά του, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν ανέφερε πως το Παρίσι δεν διαθέτει πληροφορίες για θανάτους αμάχων από τους βομβαρδισμούς. «Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να γνωρίζει η γαλλική στρατιωτική διοίκηση για νεκρούς αμάχους», τόνισε ο Μπαρουέν στο τηλεοπτικό δκτυο Canal+.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς έφθασε στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα εκφωνήσει ομιλία σε στρατιωτική ακαδημία και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μόσχα για τις συναντήσεις με το Ρώσο ομόλογό του και τον Πρόεδρο Μεντβιέντεφ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή