Κύπρος: Αδιέξοδο στο θέμα της απογραφής

Ταυτόχρονη διεξαγωγή υπό την εποπτεία του ΟΗΕ ζητεί η Λευκωσία
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 13:50

Για αδιέξοδο στο θέμα της απογραφής του πληθυσμού στην Κύπρο (σ.σ. τόσο στις ελεύθερες περιοχές, όσο και στα κατεχόμενα) έκανε λόγο ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, που κράτησε λιγότερο από μια ώρα.

A- A A+

Για αδιέξοδο στο θέμα της απογραφής του πληθυσμού στην Κύπρο (σ.σ. τόσο στις ελεύθερες περιοχές, όσο και στα κατεχόμενα) έκανε λόγο ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, που κράτησε λιγότερο από μια ώρα.

«Εχουμε αδιέξοδο ... ο κ. Έρογλου σε ορισμένες περιπτώσεις θέλει να υπογραμμίζει την κρατική λεγόμενη οντότητα του ψευδοκράτους. Αυτό αντιλαμβάνεστε είναι απαράδεκτο για μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Εμάς η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη: η απογραφή να γίνει την ίδια μέρα και να εποπτευθεί - με όλη τη σημασία της λέξης εποπτευθεί - από διεθνείς οργανισμούς με προεξάρχοντα τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε ένα σχετικό αδιέξοδο σε αυτό το θέμα. Θα επανέλθουμε».

Επί τάπητος οι εσωτερικές πτυχές ασφάλειας

Όπως έκανε γνωστό η ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, η σημερινή συζήτηση των δύο ηγετών αφορούσε τις εσωτερικές πτυχές του θέματος της ασφάλειας (internal aspects of security).

«Η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε σήμερα και διεξήχθη μέσα σε μια φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», δήλωσε η ίδια και ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Απριλίου, στις 10 το πρωί, ενώ οι αντιπρόσωποί τους θα συναντηθούν την Τρίτη, 5 Απριλίου, επίσης στις 10 το πρωί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Μπάτενχαϊμ γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης δεν συζητήθηκε το θέμα της ιθαγένειας, αλλά αποκλειστικά το θέμα των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας. «Είχαν μια προκαταρκτική συζήτηση για το θέμα των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας και διεξήχθη σε καλή ατμόσφαιρα. Θα επανέλθουν στο ζήτημα αυτό την ερχόμενη βδομάδα», συμπλήρωσε, ενώ σε ερώτηση αν αντάλλαξαν έγγραφα πάνω στο θέμα, η κ. Μπάτενχαϊμ απάντησε πως δεν είναι σίγουρη αν δόθηκε οτιδήποτε γραπτώς. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, είναι η πρώτη φορά που οι κ.κ. Χριστόφιας και Ερογλου συζητούν για τις εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας ( ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε συζητήσει το θέμα με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ).

Σε δηλώσεις του για το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε τη δική της τοποθέτηση και μια πρόταση που η τουρκοκυπριακή πλευρά υποσχέθηκε να μελετήσει, ενώ και ο κ. Έρογλου έκανε τη δική του τοποθέτηση. Κληθείς να διευκρινίσει ποια θέματα αφορούν οι εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε «αστυνομία, αστυνόμευση, ποια θα είναι η συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στην ομοσπονδιακή και στις ομόσπονδες δυνάμεις της αστυνομίας, τί θα αστυνομεύουν, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του καθενός κτλ.», εκτιμώντας πως το θέμα είναι αρκετά ευρύ και θα πάρει αρκετή συζήτηση.

Στην επόμενη συνάντηση της 6ης Απριλίου, πρόσθεσε, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα σχολιάσει τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, αφού την πάρει και γραπτώς και «θα σχολιάσουμε και εμείς τη δική του αφού έκανε και μια γραπτή τοποθέτηση και ο κ. Έρογλου».

Τέλος, ερωτηθείς εάν είχε επικοινωνία με τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο κ. Χριστόφιας απάντησε «όχι ακόμα», λέγοντας πως είναι θέμα πρωτοβουλίας του γ.γ.». «Εγώ», συμπλήρωσε, «είμαι έτοιμος, στο ακουστικό. Οποιαδήποτε στιγμή θέλει ο ΓΓ να μιλήσουμε πολύ ευχαρίστως». Όσο για τα κατά πόσο θα υπάρξει πρόσκληση για νέα τριμερή συνάντηση, ο Κύπριος Πρόεδρος εκτίμησε ότι «εντός των ημερών θα έχουμε επικοινωνία και θα ξεκαθαρίσουμε».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή