Τα περί διχογνωμίας στην αντιμετώπιση του θέματος που ανέκυψε με το ιταλικό πλοίο Explora απέρριψε η αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, διαβεβαιώνοντας ότι το ΥΠΕΞ προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας.
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η κ. Ξενογιαννακοπούλου επανέλαβε ότι το ιταλικό πλοίο, που έκανε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έλαβε άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Όπως διευκρίνισε, η παρενόχληση του πλοίου από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και όλες οι ενέργειες που ακολούθησαν ήταν παράτυπες με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και γι’ αυτό και η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα πραγματοποίησε διάβημα στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
«Στις 28-3-2011 διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών ότι, σε αντίθεση με τις μέχρι τότε διαβεβαιώσεις της ιταλικής πλευράς και παρά τις σχετικές προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο είχε ζητήσει άδεια και από την Τουρκία», επισήμανε η κ. Ξενογιαννακοπούλου και για το λόγο αυτό, όπως είπε, η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση.
Συγκεκριμένα, υπήρξε έντονη διαμαρτυρία και διάβημα προς την Ιταλία, καθώς και άμεση και αμετάκλητη ανάκληση της άδειας του πλοίου, ενώ δεν θα χορηγηθεί νέα για να ολοκληρώσει τις εργασίες του.
Αναφερόμενος εν τω μεταξύ σε σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την υπόθεση, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύματα χρησιμοποίησαν χθεσινές του δηλώσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ως επιχείρημα εναντίον του υπουργείου Εξωτερικών.
«Αυτό είναι απολύτως άδικο και εσφαλμένο. Τα όσα είπα χτες στη Βουλή τα είπα σε απόλυτη συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών γιατί είναι καθημερινή, διαρκής και αγαστή η συνεργασία των δύο Υπουργείων», διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.
«Μία ιδιωτική ιταλική εταιρεία είχε ζητήσει την άδεια από την Ελλάδα να επιχειρήσει σε περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και την είχαμε χορηγήσει. Όταν αυτοί παρενοχλήθηκαν από τους Τούρκους στο δρομολόγιο της επιστροφής, θεώρησαν καλό, πονηρά σκεπτόμενοι, εμπορικά σκεπτόμενοι, να ζητήσουν άδεια και από την Τουρκία«, συνέχισε.
Όταν αυτό απεδείχθη, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, αυτό οδήγησε το Υπουργείο Εξωτερικών στο ν’ ανακαλέσει τις ελληνικές άδειες. Και αυτό, όπως είπε. «δεν είναι μία ενέργεια που την έκανε η Ιταλική Δημοκρατία, είναι μια ενέργεια που την έκανε μια ιταλική εταιρεία».
Ζήτησε τέλος ο δημόσιος λόγος για τα θέματα αυτά να είναι τέτοιος που προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα και να μη γίνεται με διάθεση παραπολιτική.