Τη διαβεβαίωση ότι παρά τις συνθήκες ύφεσης η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται ξεκάθαρα τα δίκαια της χώρας, επενδύοντας στις σχέσεις καλής γειτονίας στο Αιγαίο και όχι στην αναπαραγωγή της έντασης, έδωσε από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, σχετικά με την «τουρκική προσπάθεια de facto αμφισβήτησης της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο», και με αφορμή και το πρόσφατο επεισόδιο με το ιταλικό πλοίο Explora, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την Αγκυρα, χωρίς όπως είπε να θίγεται η εθνική μας κυριαρχία, ενώ αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο.
Βασική μας θέση, όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, είναι η οριοθέτηση των ζωνών αυτών μέσω του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης εφόσον δεν προκύψει λύση από τις διμερείς επαφές.
Νωρίτερα ο κ. Καρατζαφέρης είχε παρατηρήσει από το Βήμα της Βουλής ότι «η χώρα βουλιάζει και πως ό,τι και να λέει ο Πρωθυπουργός αυτό φαίνεται και στα εθνικά μας θέματα, όπου οι Τούρκοι κάνουν ό,τι θέλουν και στον αέρα και στη θάλασσα». Δημιουργούνται συνθήκες de facto αναγνώρισης της ΑΟΖ στα δικά μας χωρικά ύδατα, τόνισε, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να διευκρινίσει αν σκοπεύει να μείνει απαθής μπροστά σ’ αυτή τη νέα κατάσταση.
Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι τα δύο τελευταία χρονια αυξήθηκαν οι διευλεύσεις τουρκικών πλοίων στα ελληνικά ύδατα, κάτι που όπως είπε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αβλαβές. Διευκρίνισε πάντως ότι οι παραβιάσεις αυτές του διεθνούς δικαίου αντιμετωπίζονται άμεσα από το πολεμικό ναυτικό και το λιμενικό σώμα, ενώ καθίστανται και αντικείμενο διπλωματικών διαβημάτων προς την τουρκική πλευρά. Το θέμα αυτό πρόσθεσε, το έχει θέσει επανειλημμένα προς τον Τούρκο ομόλογό του.
Ανάλογη είναι και η στάση μας προς τα πλοία με σημαίες τρίτης χώρας, ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι το ίδιο συνέβη και με το πλοίο Explora, που έκανε έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με άδεια που είχε χορηγηθεί από τη χώρα μας.
Κατά την επιστροφή του, υπενθύμισε ο Πρωθυπουργός, το σκάφος ζήτησε και έλαβε, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, άδεια από τις τουρκικές αρχές που δεν έχουν καμία δικαιοδοσία στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες που του είχαν χορηγήσει, ενώ προέβηκαν άμεσα σε διάβημα προς την ιταλική πλευρά.
Όπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα προτείνει την οριοθέτηση όλων των θαλάσσιων ζωνών με τα γειτονικά κράτη, όπως έγινε και με την Αλβανία. Κανένα άλλο κράτος δεν μπορεί να παράσχει άδειες ή δικαιώματα σε περιοχές, στις οποίες υφίστανται κυριαρχικά δικαιώματα ή δικαιοδοσίες ή αρμοδιότητες της Ελληνικής Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε, και αυτό, όπως τόνισε, «είναι το μήνυμα που στέλνουμε σε κάθε κατεύθυνση».
Το ότι διαπιστώνετε βελτίωση των διμερών σχέσεων, ενώ παραδέχεστε την αύξηση των παραβιάσεων αυτό είναι οξύμωρο σχήμα, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και διερωτήθηκε ποια είναι η άμυνα της χώρας, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει το θέμα.
Εξέφρασε ακόμη την φόβο ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της οικονομίας που κάνει η χώρα τίθεται σε κίνδυνο και η ασφάλειά της.
Κάλεσε επίσης τον κ. Παπανδρέου να απαντήσει αν είναι ελληνικό έδαφος η νήσος Ζουράφα στα ανατολικά της Σαμοθράκης, επικαλούμενος σήμα του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η ανάρτηση ελληνικής σημαίας στο νησί.
Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο κ. Καρατζαφέρης κατέθεσε την πρόταση να πραγματοποιηθεί στο Καστελόριζο η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, για να δείξουμε, όπως ανέφερεμ ότι η Ελλάδα είναι παρούσα εμπρακτως και όχι με λόγια.
«Ο διάλογος μας με την Τουρκία, οι εμπορικές μας σχέσεις που βελτιώνονται δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη να σεβέται η τουρκική πλευρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αντέτεινε κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυουργός.
Δεν αμφισβητώ της ευαισθησία σας στα εθνικά θέματα, πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι με το να θέτουμε το θέμα Ζουράφα ή θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης της κυριαρχίας μας, τοτε δίνουμε επιχειρήματα στους αντιπάλους μας.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στη δική μας Βουλή θέτουμε θέματα όπως το Καστελόριζο ή η Ζουράφα, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα για τη χώρα μας», κατέληξε.