Στην κατάθεση πρότασης νόμου για τον έλεγχο του πόθεν έσχες όλων όσοι διετέλεσαν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι και σήμερα, προσανατολίζεται η ΝΔ σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα στην άμεση εφαρμογή της πρότασης, την οποία έχει διατυπώσει ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.
Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 ως σήμερα, όπως και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των συζύγων και των τέκνων τους.
Υποστηρίζει επίσης πως θα πρέπει νομοθετικά να παρασχεθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες δημόσιες αρχές να προβαίνουν μέχρι και στη δήμευση της περιουσίας που ο ελεγχόμενος απέκτησε αδικαιολόγητα ή μη νόμιμα.
Απαντώντας το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι:
«Ήδη από τις 6 Ιανουαρίου 2011, πριν από τις δηλώσεις του κου Σαμαρά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ριζική αλλαγή του πλαισίου διαφάνειας ως προς τα οικονομικά των κομμάτων και τον έλεγχό τους, καθώς και ως προς το "πόθεν έσχες" των πολιτικών. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας έχει ανακοινωθεί όχι μόνο ο αναδρομικός έλεγχος του "πόθεν έσχες", αλλά και η ανάθεση του ελέγχου αυτού σε ανεξάρτητη επιτροπή, στην οποία την πλειοψηφία δεν θα την αποτελούν οι βουλευτές. Η πρόταση, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, θα τεθεί υπόψη όλων των κομμάτων και θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής , ώστε να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση και συμφωνία».
Ανταπαντώντας ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για αοριστολογίες και υπεκφυγές, «που καθιστούν ακόμη πιο ύποπτη την αδράνεια της κυβέρνησης» και προσθέτει: «Αντί αοριστολογιών, καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα: Συμφωνεί, ναι ή όχι με την πρόταση της Ν.Δ., η επιτροπή αυτή να συγκροτείται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη και απρόσκοπτη λειτουργία της;
»Συμφωνεί ναι ή όχι να παρασχεθεί νομοθετικά η δυνατότητα στις αρμόδιες δημόσιες Αρχές να προβαίνουν μέχρι και στη δήμευση της περιουσίας που ο ελεγχόμενος απέκτησε αδικαιολόγητα ή μη νόμιμα;
»Εάν “ναι”, οφείλει να αναλάβει άμεσα σχετική πρωτοβουλία. Τα άλλα αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις».