Η καφεΐνη και η θεοφυλλίνη, δύο χημικά συστατικά που βρίσκονται στον καφέ, το τσάϊ, στα αναψυκτικά τύπου κόλα και στη σοκολάτα, ενδεχομένως βοηθούν στην ανάσχεση της ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο αυγουστιάτικο τεύχος της περιοδικής επιθεώρησης Journal of Biological Chemistry.
Η καφεΐνη και η θεοφυλλίνη εμφανίζονται να σταματούν την καλή λειτουργία ενός ενζύμου που βοηθά να μεταδίδονται τα γενετικά μηνύματα που ελέγχουν την ανάπτυξη, την κίνηση και την επιβίωση των κυττάρων, προστίθεται στη μελέτη.
Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου College του Λονδίνου, οι οποίοι πρόσφατα ανακάλυψαν πως το συγκεκριμένο ένζυμο (το p110 δέλτα), είναι επίσης υπεύθυνο για την οργάνωση της αντίδρασης του σώματος σε κάποια φλεγμονή.
Παράλληλα προς τις πιθανές προόδους στην καταπολέμηση του καρκίνου, η μελέτη προτείνει, πως φάρμακα με βάση την καφεΐνη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταοπλέμηση των καρδιακών και φλεγμονοδών νοσημάτων.
Εν τούτοις, ο Dr Peter Shefferd, του τμήματος βιοχημίας και μοριακής βιολογίας του College, προειδοποιεί το κοινό για τους αντίστοιχους κινδύνους που εγκυμονεί η υπέρμετρη κατανάλωση καφέ, ή σοκολάτας.