Σήμερα ανακοινώνεται η ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για τους τρεις Κροάτες στρατηγούς, Αντε Γκοτόβινα, Ίβαν Τσέρμακ και Μλάντεν Μάρκατς, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου εις βάρος Σέρβων στο τέλος του πολέμου της Κροατίας το 1995.
Οι τρεις κατηγορούνται για συμμετοχή σε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο με στόχο τη βίαιη και μόνιμη απομάκρυνση του σερβικού πληθυσμού από τις καταληφθείσες περιοχές στην Κροατία κατά τη στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα».
Η εισαγγελία του ICTY ζήτησε ποινή κάθειρξης 27 ετών για τον Γκοτοβίνα, 23 ετών για τον Μάρκατς και 17 ετών για τον Τσέρμακ, ενώ οι ομάδες των συνηγόρων τους υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εναντίον τους και ζήτησαν αθωωτική απόφαση.
Στην Κροατία το κλίμα είναι τεταμένο ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης, καθώς οι τρεις θεωρούνται από πολλούς εθνικοί ήρωες. Η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, υπογράμμισε ότι όλη χώρα αναμένει δίκαιη απόφαση για τους Κροάτες στρατηγούς.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν η Κροατία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποδείξει την αλήθεια για τον πόλεμο, η Κόσορ απάντησε: «Βεβαίως, υιοθετήσαμε στη Βουλή διακήρυξη για τον Πατριωτικό Πόλεμο, ο οποίος ήταν αμυντικός και απελευθερωτικός και η διακήρυξη υποχρεώνει όλους να διαφυλάττουν την αλήθεια για τον πόλεμο».
Η πρωθυπουργός της Κροατίας και οι εκπρόσωποι 18 οργανώσεων βετεράνων πολέμου και θυμάτων κατέληξαν σε συμφωνία ότι η απόφαση για τους Κροάτες στρατηγούς δεν θα αποτελέσουν αιτία διαμαρτυριών.
Με αφορμή την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, χθες, διαδήλωσαν στο Ζάγκρεμπ περίπου 1.500 βετεράνοι πολέμου, κυρίως μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, της εθνικής φρουράς και εθελοντές.
Σε ένδειξη συμπαράστασης στους τρεις στρατηγούς, οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες των ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της κροατικής πρωτεύουσας και παρέστησαν σε Θεία Λειτουργία για όλους τους Κροάτες στρατηγούς, που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό.
«Οποιαδήποτε απόφαση εκτός από την αθώωση θα είναι ήττα για εμάς», δήλωσε ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης.
Σε βάρος του Αντε Γκοτόβινα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου το 2001 και το κατηγορητήριο διευρύνθηκε το 2004. Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον κροατικό στρατό, στη διάρκεια και μετά την επιχείρηση «Καταιγίδα», το 1995.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ως διοικητής της Επιχειρησιακής Ζώνης του Σπλιτ και ανώτατος επιχειρησιακός διοικητής της επιχείρησης «Καταιγίδα» συμμετείχε στο οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο μαζί με τους στρατηγούς του κροατικού στρατού και του υπουργείου Εσωτερικών Τσέρμακ και Μάρκατς και τον ίδιο τον πρόεδρο της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, με στόχο την εκδίωξη του σερβικού πληθυσμού από την Κράινα. Στη διάρκεια της επιχείρησης οι κροατικές δυνάμεις εκτέλεσαν 150 Σέρβους της Κράινα και εκδίωξαν δεκάδες χιλιάδες, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.