Η ρύπανση απειλεί την ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011 01:00
A- A A+

Η ρύπανση αζώτου, από τη βιομηχανία και τη γεωργία, θέτει σε κίνδυνο την άγρια ζωή της Ευρώπης. Ερευνητές προειδοποιούν σε έκθεσή τους ότι το 60% και πλέον των σημαντικότερων οικοτόπων άγριων ζώων σε ευρωπαϊκό έδαφος επηρεάζεται από τη μόλυνση σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που θεωρείται βιώσιμος.

Ευρωπαίοι επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Εδιμβούργο. Όπως είπαν, οι συνέπειες της ρύπανσης του αζώτου που παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες είναι αισθητές σε δάση, θαμνότοπους και λιβάδια ανά την Ευρώπη. Προειδοποίησαν ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται εάν δεν τεθούν αυστηροί στόχοι για τον περαιτέρω περιορισμό των εκπομπών αζωτούχων αερίων.

«Παρότι οι συνέπειες του αζώτου στα είδη φυτών είναι αρκετά γνωστές, οι επιπτώσεις για άλλα είδη άγριας ζωής -τις πεταλούδες για παράδειγμα- και για τη βιοποικιλότητα γενικότερα, δεν είναι τόσο ξεκάθαρες», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γιορκ, Κέβιν Χικς, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

Η μεγαλύτερη ποσότητα εκπομπών προέρχεται κυρίως από τις εξατμήσεις των οχημάτων, τα εργοστάσια και τα τεχνητά λιπάσματα. Το αντιδραστικό άζωτο που παράγεται από αυτές τις δραστηριότητες επηρεάζει το περιβάλλον με δύο τρόπους: καθιστά τα όξινα εδάφη πιο όξινα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποστηρίξουν τις μορφές ζωής που συντηρούσαν στο παρελθόν και επιπλέον –καθώς το άζωτο είναι λίπασμα- ευνοεί την ανάπτυξη άγριων φυτών. Όλα αυτά «τρέφουν» κοινά επιθετικά είδη, π.χ. τσουκνίδες, τα οποία με τη σειρά τους απειλούν τα πιο ευάλωτα είδη, όπως τα βρύα ή τα ζουμπούλια.

«Το άζωτο δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο μου φαίνεται ότι δεν έχει τύχει της προσοχής που θα έπρεπε», δήλωσε ο Χικς. «Η κοινοτική Οδηγία των Οικοτόπων υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να προστατεύουν τέτοιες περιοχές, όμως προφανώς, αποτυγχάνουν.»

Είναι η δεύτερη έκθεση που δημοσιοποιείται αυτήν την εβδομάδα και η οποία προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της ρύπανσης αζώτου – για τη Φύση, αλλά και για τη δημόσια υγεία και, συνεπώς, την οικονομία. Πριν από λίγες ημέρες, επιστήμονες ανακοίνωσαν την εκτίμησή τους ότι, παρά τη μείωση των εκπομπών κατά 30% τις τελευταίες δεκαετίες, το άζωτο στοιχίζει στους Ευρωπαίους 70 έως 320 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή