Περαιτέρω μείωση των δαπανών στο ΕΣΥ ζητεί η Επιτροπή Ειδικών

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011 20:50
A- A A+

Στη δημοσιότητα δόθηκε η ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής ειδικών για την αξιολόγηση και τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, υπό τον Ηλ. Μόσιαλο.

Όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, το 2010 καταγράφθηκε μείωση που ξεπερνά το 10% στις δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, σε σχέση με το 2009, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί καθώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και τονίζεται ότι είναι «αναγκαία η περαιτέρω μείωση των δαπανών».

Κρίνεται επίσης σκόπιμη η διερεύνηση της δυνατότητας του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) και των ασφαλιστικών ταμείων να κάνουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία, με στόχο να περιοριστούν οι δαπανηρές για το δημόσιο συμβάσεις, με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, για να μπορέσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών που αγοράζουν.

Οι συντάκτες της έκθεσης είναι επιφυλακτικοί για την επάρκεια της προβλεπόμενης δημόσιας χρηματοδότησης για τον ΕΟΠΥΥ, ύψους 0,6% επί του κρατικού προϋπολογισμού, και αναφέρουν ότι «οι άλλες πηγές εσόδων του ενδέχεται να μειωθούν λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών».

Όσον αφορά στο επιτελικό προσωπικό του οργανισμού που θα συστήσει και θα επιμεληθεί το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως σημειώνει η επιτροπή, θα πρέπει να είναι «ιδιαίτερα καταρτισμένο σε θέματα οικονομικών της υγείας», γι΄ αυτό «τίθεται ζήτημα επιλογής των καλύτερων στελεχών από τις διοικητικές υπηρεσίες των ταμείων που μεταφέρονται», στον ΕΟΠΥΥ.

Για το θέμα του rebate από τους φαρμακοποιούς, στην έκθεση σημειώνεται ότι «δεν είναι σαφές εάν, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την υγεία, εισπράχθηκαν οι επιστροφές ή πότε θα αρχίσει η είσπραξή τους. Επιπροσθέτως δεν είναι σίγουρο εάν οι επιστροφές είναι δυνατό να εξασφαλιστούν με βάση το ισχύον σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που στηρίζεται κυρίως στο scanning των συνταγών».

Ακόμη, ζητείται να επαναπροσδιορισθεί ο ρόλος των φαρμακοποιών και των φαρμακείων και να εξετασθούν μέθοδοι αποζημίωσης τους που δεν θα συνδέουν την τιμή του φαρμάκου με το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ή που θα θεσπίζουν ποσοστό κέρδους που θα είναι αντιστρόφως ανάλογο της τιμής του φαρμάκου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή