Οι μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν την αλληλεγγύη ολόκληρης της Ένωσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μαζική εισροή μεταναστών λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Λιβύη και τη γειτονική Τυνησία.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί πέντε χωρών, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας, συνήλθαν στη Λευκωσία και συζήτησαν τις δραματικές εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του κύματος παράνομων μεταναστών και αιτούντων για άσυλο.
Η σύνοδος, που έγινε ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Νεοκλή Συλικιώτη ήταν η δεύτερη του είδους της, μετά την πρώτη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ρώμη.
«Κοινή μας άποψη είναι πως οι εξελίξεις αυτές φέρνουν την ΕΕ στο σύνολο της αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων, στις οποίες οφείλει να ανταποκριθεί συλλογικά. Τα μεσογειακά κράτη μέλη, που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και δεχόμαστε δυσανάλογες πιέσεις από τα αυξανόμενα μικτά μεταναστευτικά ρεύματα, δεν θα πρέπει, ούτε και μπορούμε, να αφεθούμε από μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο κ. Συλικιώτης μετά το πέρας της υπουργικής συνόδου.
«Η αλληλεγγύη είναι μονόδρομος στην αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Για παράδειγμα, οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα σε ποσοστό 95% επιθυμούν τη μετακίνησή τους προς άλλες χώρες της ΕΕ», είπε ο Έλληνας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσής.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ δεν κατέληξαν σε κοινή θέση την περασμένη εβδομάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος καθώς οι βορειότερες χώρες, και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, δεν θεωρούν ότι οι αριθμοί των μεταναστών συνιστούν κρίση.
Η Γαλλία, που έχει κλείσει τα σύνορά της στους Τυνήσιους μετανάστες από την Ιταλία, εκπροσωπήθηκε στη σημερινή συνάντηση από τον πρεσβευτή της στη Λευκωσία, που συμμετείχε ως παρατηρητής.
Ο Αλφέρντο Μαντοβάνο, υφυπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας δήλωσε ότι περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη χώρα του από την Τυνησία τους τελευταίους τρεις μήνες, προσθέτοντας ότι το βάρος πρέπει να καταμεριστεί σε όλη την ΕΕ.
Οι κοινές θέσεις των μεσογειακών κρατών μελών, όπως αυτές καταγράφονται στην Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας, θα παρουσιαστούν από τον Κύπριο Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12 Μαΐου 2011.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ