Δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατηγορώντας τον ότι εξαπατούσε τον ελληνικό λαό και ότι «διαπραγματευόταν μυστικά και υπόγεια την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ».
«Την ώρα που διακήρυσσε ότι λεφτά υπάρχουν», και βεβαίωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ, την ίδια ώρα σχεδίαζε το ακριβώς αντίθετο», τόνισε μιλώντας σε συγκέντρωση αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενος το επίμαχο απόσπασμα συνέντευξης του επικεφαλής του ΔΝΤ σε γαλλικό κανάλι.
«Όσοι άκουσαν τον Στρος Καν δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία. Λέει ξεκάθαρα ότι η χώρα μπήκε στο Ταμείο σε 15 μέρες, διότι είχαν προηγηθεί πολύμηνες μυστικές και υπόγειες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του, «ομολόγησε ότι προχώρησε στις επαφές εκείνες, διότι έψαχνε λεφτά».
«Δυστυχώς, για τον κ. Παπανδρέου, η αλήθεια είναι μια και την ξέρει πλέον ο ελληνικός λαός», σημείωσε, καλώντας τον να απαντήσει γιατί εξαπατούσε τον κόσμο.
Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί «φούσκωσε το έλλειμμα του ’09 και γιατί απαξίωνε, όπως είπε, την οικονομία με δηλώσεις για «διεφθαρμένη χώρα» και «Τιτανικό».
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική πραγματικότητα, αφού, όπως είπε, η οικονομία έχει στεγνώσει και η ανεργία και τα λουκέτα αυξάνονται. «Εδώ και 18 μήνες, μέρα με τη μέρα, τα πάντα γίνονται χειρότερα στον τόπο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε ακόμη αδιέξοδες της πολιτικές της κυβέρνησης, κάτι που, όπως σημείωσε, «το ομολογούν τώρα, ο ένας μετά τον άλλο, ακόμη και οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ».
Οσον αφορά τέλος στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη στο Ζάππειο, ανέφερε ότι προβλέπει στοχευμένες δράσεις, που μπορούν να εφαρμοσθούν σύντομα και να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, αναπτύσσοντας μέτρα και δράσεις που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε βασικό παράγοντα ισχύος του έθνους τις Ενοπλες Δυνάμεις, σημειώνοντας ότι τα στελέχη της θα είναι δύσκολο να ξεχάσουν τους τελευταίους 18 μήνες, αφού τα εισοδήματά τους θεωρήθηκαν «υψηλά» και περικόπηκαν δραστικά, ενώ οι εισφορές που πληρώνουν αυξήθηκαν.
«Πέρα από όλα αυτά, αυτό που δεν μπορούν να ξεχάσουν είναι οι ανοίκειοι χαρακτηρισμοί, που τους αποδόθηκαν: Αρχικά τους αποκάλεσαν «απλούς δημοσίους υπαλλήλους». Μετά, τους είπαν ότι έχουν «αυτιστική νοοτροπία». Και μετά, ότι είναι «το πλέον αντιπαραγωγικό τμήμα του λαού», συμπλήρωσε, παραπέμποντας έτσι σε σχετικές αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
«Είναι αδιανόητο να λέγονται αυτά από οποιονδήποτε, πόσω μάλλον από μια κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να καθορίσει άμεσα ΑΟΖ για να μην επιβαρυνθούν οι συνομιλίες λέγοντας: «Μας προκαλεί ανησυχία. Η κυβέρνηση αρνείται να ενεργοποιήσει ένα διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της Πατρίδας μας». Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι με αυτό τον τρόπο η χώρα στέλνει λάθος μηνύματα στην απέναντι όχθη που έχουν αρνητικές επιπτώσεις.
Επισήμανε επιπλέον ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την αξίωση της Τουρκίας «για μοιρασιά στην μέση». «Επιμένουμε ότι ανακήρυξη της ΑΟΖ κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», εξήγησε.
Χαρακτήρισε εν συνεχεία «ακατανόητη την συνέχιση της μυστικής διπλωματίας από την κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η χώρα μας δεν μπορεί παρά να αντιτάσσει μία σταθερή πολιτική αποτροπής με ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές.
Ευ. Βενιζέλος: Παλαιοσυνδικαλιστική προσέγγιση
Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «διολίσθησε σε μία παλαιοσυνδικαλιστική προσέγγιση».
Ενώ, όπως υποστήριξε, (ο κ. Σαμαράς) «γνωρίζει τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τους λόγους που τη δημιούργησαν και έκανε σήμερα μία ολική επαναφορά των παλαιοκομματικών πρακτικών της παράταξής του στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον οποίον η ΝΔ, από αδράνεια, θεωρεί ως προνομιακό της χώρο».
Επανέλαβε παράλληλα την ανάγκη «οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους να είναι χώρος κομματικά ουδέτερος, χώρος εθνικής συναίνεσης και συστράτευσης».