Νέος γύρος δηλώσεων για το ζήτημα της συναίνεσης υπό το φως της παραίνεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας την Κυριακή από το Διδυμότειχο να συναντηθούν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε μία κοινή επιδίωξη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1971404 .
Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα κατά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα τα καταφέρει, «αρκεί πολίτες, επιχειρήσεις, πολιτικοί, όλοι να κάνουμε αυτό που πρέπει ... σε κλίμα συνεννόησης, αλληλεγγύης, και σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους.
«Όχι» σε συναίνεση εντός εισαγωγικών, λέει η Νέα Δημοκρατία κάτι που επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς και μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Συμφωνία στην Ευρώπη για τους στόχους περιορισμού του ελλείμματος και του χρέους υπάρχει και λέμε ναι, όμως στήριξη σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή, όπως είναι η σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική, δεν είναι δυνατή, διεμήνυσε σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο αρχηγός της ΝΔ. Μέτρα που ωφελούν τη χώρα, έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε, αλλά ένα μέτρο που βλάπτει τη χώρα δεν έχουμε δικαίωμα να το στηρίξουμε, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
«Οι καιροί ου μενετοί», ανέφερε νωρίτερα κατά τη συνομιλία του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Παπούλιας. Το θέμα είναι να βρούμε τη σωστή λύση στο πρόβλημα χρεών της οικονομίας, τα ζητήματα της ασφάλειας, τη λαθρομετανάστευση και την εγκληματικότητα, τα οποία όλα μαζί δημιουργούν ένα ζοφερό τοπίο, απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς και αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός του για την οικονομία.
Συνολική αποδοχή της οικονομικής πρότασης της ΝΔ από την κυβέρνηση ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, ξεκαθαρίζοντας σε δηλώσεις του στον Real FM ότι η ΝΔ δεν θα μπει στη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, εάν η κυβέρνηση φέρει, υπό αυτό τον όρο, ένα νέο μνημόνιο προς έγκριση στη Βουλή.
Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αυξημένης πλειοψηφίας ως «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας», στην οποία όπως είπε, η ΝΔ δεν συμπράττει. «Επιμέρους πολιτικές, ενδεχομένως να τις στηρίξουμε», διευκρίνισε, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ έχει ψηφίσει μέτρα με τα οποία συμφωνεί.
Καταλήγοντας, ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ επεσήμανε ότι η συναίνεση έχει αξία όταν έχει περιεχόμενο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τους λανθασμένους χειρισμούς και άρα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή ζήτημα συναίνεσης.
Ανοιχτός σε συναίνεση υπό προϋποθέσεις ο ΛΑΟΣ
«Συναίνεση σε κάποιες πτυχές μιας ρεαλιστικής πολιτικής, μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει. Η συναίνεση όμως με πρόσωπα που χρεώνονται αλλεπάλληλες αποτυχίες στην υλοποίηση του όποιου προγράμματος, προφανώς καθίσταται απαγορευτική».
Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
Για σενάρια αντιλαϊκής συναίνεσης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τον ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου.
«Είμαστε», τόνισε, «στη φάση της απόλυτης αποτυχίας... μόλις κλείνει ένας κύκλος αποτυχίας και ξεκινά ένας κύκλος καταστροφής» που -όπως υποστήριξε- αποτελεί «στόχο των εγχώριων δυνάμεων της διαπλοκής και των πιστωτών που θα επωφεληθούν τα μέγιστα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». «Και επειδή αυτός ήταν ο στόχος εξαρχής», συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «τώρα που το μνημόνιο καταρρέει κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και όχι μόνο δεν κάνουν πίσω αλλά επιμένουν ακόμα πιο έντονα. Ζητάνε καταστρατήγηση του Συντάγματος. Ζητάνε υπέρβαση των δημοκρατικών θεσμών. Εξυφαίνουν σενάρια που θέλουν την κοινωνία σε νάρθηκα, σενάρια αντιλαϊκής συναίνεσης». «Και επειδή ξέρουν ότι αυτό δεν αρκεί από τα ήδη αποτυχημένα στη συνείδηση του λαού κόμματα εξουσίας και να παντρέψουν τις αποτυχίες τους δεν πρόκειται να βγάλουν κάτι σημαντικό, προχωράνε ακόμη παραπέρα, σε σχέδια εκφοβισμού και οικονομικής τρομοκρατίας σε σχέση με τις δόσεις του δανείου και τη πληρωμή των μισθών και των συντάξεων», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
«Η ώρα της αλήθειας έφτασε», υπογράμμισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Οι κομματικές μάσκες πρέπει επιτέλους να πέσουν. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο του εξευτελισμού, να μας θυμίζουν οι ξένοι ότι τα προβλήματά μας είναι εθνικά και όχι κομματικά», παρατήρησε και πλέον, τόνισε, «είναι ώρα να πούμε ένα "ναι", ένα μεγάλο "ναι" στην εθνική συνεννόηση, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους και να σταθούμε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων».
Τη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς στο ζήτημα της συναίνεσης ξεκαθάρισε τέλος, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης. «Η Δημοκρατική Αριστερά από υπεύθυνη θέση αντιμετωπίζει τη δύσκολη κατάσταση της χώρας. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν το παρόν και το μέλλον με φόβο. Περιμένουν από τους πολιτικούς και τα κόμματα στάση ευθύνης για τον τόπο. Δεν μιλάμε για συναίνεση στις ασκούμενες πολιτικές, ούτε για εκχώρηση της πολιτικής σε μια αόριστη και απολίτικη συναίνεση», σημείωσε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε την ανάγκη για ένα μήνυμα όλων των πολιτικών δυνάμεων που αξιώνουν αλλαγή πορείας. Ένα κοινό μήνυμα προς τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια στάση ευθύνης προς τους πολίτες».