Δριμεία κριτική κατά της καγκελαρίου Μέρκελ άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις δηλώσεις της περί χαμηλών ορίων συνταξιοδότησης και μεγάλων διακοπών στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
«Η κ. Μέρκελ ποντάρει ακόμα μία φορά στο λαϊκισμό και στο θυμικό και όχι στα επιχειρήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Spiegel Online.
Τόνισε επίσης ότι «είναι ντροπή η κ. Μέρκελ να διακυβεύει απερίσκεπτα την ευρωπαϊκή ιδέα των προκατόχων της Αντενάουερ, Μπραντ, Σμιτ, Κολ και Σρέντερ, μόνο και μόνο για να αποσπάσει το φτηνό χειροκρότημα του κόσμου. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργεί αντιευρωπαϊκά ανακλαστικά, αντί να αναλάβει επιτέλους ευθύνη για την Ευρώπη ως σύνολο».
Κατηγόρησε παράλληλα την καγκελάριο ότι δημιουργεί κλίμα στις πλάτες του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα περικοπών, το οποίο επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στο λαό είναι άνευ προηγουμένου».
Σκληρή κριτική άσκησε και το κόμμα των Πρασίνων. «Η ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ συνεχίζει να συνίσταται κυρίως από αγοραίες δηλώσεις σε κομματικές εκδηλώσεις», επισήμανε ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεν Έτσντεμιρ στο Spiegel Online.
«Η αυθαίρετη ανάδειξη ορισμένων σημείων δεν βοηθά ούτε την Ελλάδα, ούτε την Πορτογαλία ούτε την Ισπανία, αλλά ούτε αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», συμπλήρωσε και συνέστησε στην κ. Μέρκελ «αντί να δίνει συμβουλές στους ευρωπαίους εταίρους, να προωθήσει επιτέλους έναν συνετό και λειτουργικό συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής μέσα στην ΕΕ».
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ κον Μπεντίτ, πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστήριξε ότι «όταν κάποιος μιλάει για οικονομική σύγκλιση, πρέπει να αφήνει κατά μέρος τα απλοϊκά συνθήματα και τις προκαταλήψεις».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο επιχείρησε να μετριάσει τις αντιδράσεις, λέγοντας ότι οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ εδράζονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου για το «Σύμφωνο για το Ευρώ συν«, όπως ονομάστηκε το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
«Το ζήτημα είναι η σύγκλιση των πραγματικών ορίων συνταξιοδότησης με τα προβλεπόμενα από το νόμο όρια», είπε ο κ. Στέγκμανς και πρόσθεσε ότι «η βάση της συζήτησης είναι οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ και όχι κάποια ιδέα της καγκελαρίου.
Σημειώνεται ότι μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αναφέρει ότι «το ζήτημα δεν είναι μόνον να μη δημιουργούνται χρέη, το ζήτημα είναι, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία να μη βγαίνουν νωρίτερα σε σύνταξη απ΄ ότι στη Γερμανία, αλλά όλοι να καταβάλλουν λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια - αυτό είναι σημαντικό».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ