Απάντηση Σαμαρά στις έξωθεν πιέσεις για συναίνεση

Προϋπόθεση διαλόγου η μείωση φορολογικών συντελεστών
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 12:48
UPD:18:17
EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

A- A A+

Οι ίδιοι που ζητούν από την αντιπολίτευση να συναινέσει, δεν ζητούν από την κυβέρνηση να κυβερνήσει, παρατήρησε κατά την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ο Αντωνης Σαμαράς, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις έξωθεν πιέσεις για συναίνεση.

Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πλέον όλοι λένε ότι από μας στη ΝΔ εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα από εδώ και πέρα. Διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι είναι παράξενο πράγμα να εξαρτώνται οι εξελίξεις από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Παράξενο, τον ρόλο που πρέπει να έχει η κυβέρνηση να ζητούν να τον διαδραματίσουμε εμείς, να αναδεικνύουν το ρόλο μας όχι μόνο τα κόμματα στο εσωτερικό, αλλά και ξένοι αξιωματούχοι στο εξωτερικό», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αφού σημείωσε ότι η ΝΔ έχει ασκήσει μέχρι σήμερα την πιο υπεύθυνη αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι ποτέ στην Ελλάδα δεν ασκήθηκε μία τέτοια γόνιμη αντιπολίτευση, ο κ. Σαμαράς διερωτήθηκε: «Τι σημαίνει που ζητούν συναίνεση τόσο πιεστικά; Γιατί δεν το έκαναν πέρυσι;» Και τώρα, συμπλήρωσε, υποτίθεται ότι θέλουν να ενσωματώσουν τις προτάσεις μας τις οποίες πέρυσι δεν άκουγαν και τις διαστρέβλωναν γιατί πίστευαν ότι η πολιτική του μνημονίου θα πετύχει. Όμως η πολιτική του μνημονίου απέτυχε παταγωδώς και πλήρως, αποδείχθηκε ότι αν βυθίσεις μια χώρα στην ύφεση -και μάλιστα σε ύφεση διαρκείας- μεγαλώνεις και το έλλειμμα και το χρέος.

«Να μας πουν.. Ποια είναι η δουλεια της αντιπολίτευσης; Να συναινει πάντα σε όλα; Αυτό δεν το λένε αντιπολίτευση το λένε ολοκληρωτισμό. Πρέπει να τη φιμώσουμε ή να αναγνωρίσουμε το δίκιο της και να ακούσουμε τις προτάσεις της;», διερωτήθηκε στον ίδιο τόνο ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Θα σοβαρευτεί η κυβέρνηση επιτέλους; Τι συζητάμε τις τελευταίες εβδομάδες; Συναίνεση. Δηλαδή να προσχωρήσει η ΝΔ στην κυβερνητική πολιτική που αποδείχθηκε λάθος. Λες και αν είχαμε συμφωνήσει εμείς θα είχε πετύχει η λαθεμένη πολιτική. Λες και θα άρχιζε να αποδίδει», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε λέγοντας:

«Αφού τόσο πολύ αρέσει η λέξη συναίνεση προτείνουμε δύο πράγματα, να σοβαρευτούμε και να συζητήσουμε για το πρόβλημα ότι η πολιτική δεν αποδίδει και να πρέπει να τη διορθώσουμε. Εχουμε κάθε καλή διάθεση να συζητήσουμε με όσους προσερχονται με ανοιχτή ματιά».

Eπαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι μεγάλη βάση συναίνεσης είναι να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στο πώς θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του «μνημονίου του Σίσιφου», όπως το αποκάλεσε χαρακτηριστικά, που «όσο κι αν το σπρώχνουμε τόσο κατρακυλάει προς τα πίσω».

Αν η κυβέρνηση πραγματικά ήθελε να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο, τότε θα μπορούσαμε να τα βρούμε, διαμήνυσε, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ διαφέρει «από τον κ. Παπανδρέου, που όταν ήταν στην αντιπολίτευση, την ανοιξη του 2009, και του ζητήθηκε συναίνεση, είπε ένα ξερό όχι σε όλα».

Διευκρίνισε ακόμη ότι θα πρέπει «να επαναδιαπραγματευθούμε όλα τα ενδιάμεσα βήματα του μνημονίου» και όχι τους τελικούς στόχους του, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.

«Κλειδί» η μείωση φορολογικών συντελεστών

Εθεσε επίσης ως προϋπόθεση για την εθνική συνεννόηση την επανεκκίνηση της οικονομίας με έμφαση τη μείωση φορολογικών συντελεστών, χωρίς την οποία, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να υπάρξει το δημιουργικό σοκ που χρειάζεται η χώρα.

Το αυτοκίνητο δεν θα πάρει μπροστά αν δεν βάλουμε το κλειδί και κλειδί είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ψηφίσει στο σύνολό του το Μεσοπρόθεσμο, αν δεν συμπεριλαμβάνει μέτρα επανεκκίνησης, ιδιαίτερα στο φορολογικό. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση θα φέρει κάθε σκέλος χωριστά στη Βουλή ώστε να έχει τη δυνατότητα η αντιπολίτευση να εκφράσει τη θέση της σε όλα αυτά. «Να ψηφίσουμε κατ’ άρθρο. Γιατί κατ’ άρθρο θα ψηφίσουμε αυτά που συμφωνούμε, έτσι κι αλλιώς», επισήμανε.

«Ολοι έχουμε συμφέρον να τα καταφέρει η Ελλάδα»

Υπενθύμισε παράλληλα ότι η πρόταση της ΝΔ για την οικονομία είναι μελετημένη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να πειστεί η τρόικα ότι η μέχρι σήμερα πολιτική δεν αποδίδει.

«Όσα περισσότερα ζητούν τόσο περισσότερο παραλύει η οικονομία και τόσο περισσότερα θα ζητήσουν την επόμενη φορά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αντιθέτως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους δίνει πραγματικά νούμερα. «Μπορούμε να τους πείσουμε γιατί όλοι έχουμε συμφέρον να τα καταφέρει η Ελλάδα», συνέχισε.

Πιστεύουμε στην Ευρώπη και στο μέλλον της, δεν δίνουμε τη μάχη μόνο για τα ελληνικά συμφέροντα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, διευκρίνισε, αφού όπως είπε, μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ναι» σε αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακή διάσταση

Οσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις τάχθηκε υπέρ κινήσεων που θα μπορούσαν να φέρουν έσοδα για τη μείωση του χρέους και να έχουν αναπτυξιακή διάσταση. Παρατήρησε ωστόσο, ότι κάθε τέτοια κίνηση πρέπει να γίνει σωστά, αλλιώς, όπως είπε, «θα χάσουμε κι αυτά που έχουμε, χωρίς να βρούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για την αποκλιμάκωση του χρέους».

Για τα σενάρια περί χρεοκοπίας

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και με αφορμή τις διαρροές για ενδεχόμενη χρεοκοπία και επιστροφή της χώρας στη δραχμή, κατηγορώντας την ότι πανικοβάλλει εσκεμμένα τους πολίτες. «Οι κουβέντες για αναδιάρθρωση σκοτώνουν την οικονομία», επισήμανε, τονίζοντας ότι «διαπράττουν έγκλημα όσοι διακινούν τα περί εξόδου από το ευρώ», ενώ απηύθυνε έκκληση να σταματήσει αμέσως και από όλους «η στρατηγική φόβου».

Αιχμές κατά του ΛΑΟΣ

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς έσπευσε να απαντήσει και στον υπαινιγμό του προέδρου του ΛΑΟΣ, σε δήλωσή του περί συμφωνίας του Θεμιστοκλή με τον Ευρυβιάδη το 480 π.χ., μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. «Δυστυχώς η καρέκλα κάποιων είναι πάνω από την Ελλάδα», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο κ. Καρατζαφέρης.

«Παρά τον τσακωμό τους Θεμιστοκλής και Ευρυβιάδης συμφιλιωθήκαν πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Συμφωνώ απόλυτα», πρόσθεσε, «αλλά τα βρήκαν μεταξύ τους για να πολεμήσουν, όχι για να υποκύψουν».

«Δεν θα χρειαζόταν καμία συνεννόηση μεταξύ Θεμιστοκλή και Ευρυβιάδη, αν δεν είχε προηγηθεί η προδοσία του Εφιάλτη που έφερε τους Πέρσες στην Αθήνα, ή το ΠΑΣΟΚ στη εξουσία», ανταπάντησε με ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Για τους «αγανακτισμένους»

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κύμα διαδηλώσεων από τους αγανακτισμένους πολίτες, ένα κίνημα ακομμάτιστο και ειρηνικό, όπως είπε. «Είναι κάτι παραπάνω από αγανακτισμένοι, είναι απελπισμένοι», παρατήρησε, τονίζοντας ότι ο πολιτικός κόσμος οφείλει να δώσει σε όλους τους πολίτες ελπίδα και προοτπτική.

Γ. Πεταλωτής: Δεν ζητάμε λευκές επιταγές

Στην αντεπίθεση πέρασε εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απαντώντας στα όσα ανέφερε νωρίτερα μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς για τα περί συναίνεσης.

Ο κ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ζητάει «λευκές επιταγές» από κανέναν και επανέλαβε ότι είναι εθνικά αναγκαίο «να συνεννοηθούμε και όχι να συνεργαστούμε κυβερνητικά», ιδίως αν αντιληφθούμε, όπως είπε, την κρισιμότητα των στιγμών.

Μακάρι όσοι σήμερα δηλώνουν το δισταγμό τους στο να ψηφίσουν νομοσχέδια της κυβέρνησης να είχαν εκφράζει τον ίδιο δισταγμό όταν ψήφιζαν νομοσχέδια της δικής τους κυβέρνησης, πρόσθεσε με νόημα, σχολιάζοντας τη στάση του κ. Σαμαρά.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να συναισθανθούν όλοι τις ευθύνες τους για να αλλάξει η χώρα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για εθνική συνεννόηση. «Υπάρχει πεδίο συνεννόησης για να γίνουν τα απαραίτητα βήματα και πολλά κοινά με την ΝΔ. Εάν μένουμε όλοι στο δικό μας "κομματικό μαγαζί", τότε δεν συναισθανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Ουσιαστική συναίνεση στην κυβέρνηση

«Με τις γνωστές κορώνες κατά των πιέσεων ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να κρύψει την ουσιαστική συναίνεση που προσφέρει στην κυβέρνηση, η οποία μέρα τη μέρα γίνεται μεγαλύτερη, ώστε την κρίση να πληρώσει ο λαός και όχι η πλουτοκρατία» σχολίασε το ΚΚΕ. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «χαρακτηριστική είναι η στροφή της ΝΔ από το "δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο" στη δήλωση τώρα ότι θα ψηφίσει τα βασικά άρθρα του, αρκεί αυτά να έρθουν ξεχωριστά, ή ότι θα το στηρίξει και συνολικά αν η κυβέρνηση δεχτεί να μειωθεί και άλλο η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, που η κυβέρνηση συμφωνεί, αλλά η ΝΔ προτείνει να γίνει τώρα».

Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και έγκαιρα να αποφασίσει να εγκαταλείψει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να απορρίψει συνολικά τη χρεοκοπημένη στρατηγική και ιδεολογία τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΝ: Συμπληρωματικότητα των προτάσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

«Εκτός από τον πρωθυπουργό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά συναίνεση στην εγκληματική πολιτική του μνημονίου, αλλά με άλλα λόγια», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

Σύμφωνα με το Συνασπισμό, «ο κ. Σαμαράς επιδιώκει την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, χωρίς να διαφοροποιείται επί της ουσίας με την κυβερνητική πολιτική, ενώ δηλώνει ότι συμφωνεί με ξεχωριστά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και θα τα ψηφίσει στη Βουλή εφόσον έρθουν ως ξεχωριστά άρθρα».

Όπως σημειώνει ο ΣΥΝ, «η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων που παρουσιάζει ο κ. Σαμαράς ως τον βασικό πυλώνα της πρότασης της ΝΔ που τη διαφοροποιεί από την κυβέρνηση, θα επιβαρύνει την άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων. Και στη δική του εκδοχή ''εξόδου'' από την κρίση, αυτοί που θα πληρώσουν είναι οι εργαζόμενοι».

«Στην πραγματικότητα, ο κ. Σαμαράς με τον κ. Παπανδρέου στο ποιος θα γίνει πιο αρεστός και σε ποιες μανταγωνίζεται ερίδες του μεγάλου κεφαλαίου. Η πολιτική τους πρόταση διαφέρει ως προς τις λεπτομέρειες και όχι ως προς την ουσία τους. Οι ευθύνες και των δύο κομμάτων εξουσίας για το ότι μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση είναι δεδομένες, όπως αντίστοιχα είναι δεδομένη η συμπληρωματικότητα των προτάσεών τους», καταλήγει ο ΣΥΝ.

ΛΑΟΣ: Μέχρι πότε θα ''κοσκινίζει'' ο κ. Σαμαράς;

«Μέχρι πότε θα ''κοσκινίζει'' ο κ. Σαμαράς;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα του ''ζυμώματος''».

«Η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια αντοχής. Η συμπεριφορά των Δανειστών γίνεται σατραπική, όσο βλέπουν ασυνεννοησία. Ο κ. Παπανδρέου, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν μπορεί να διεκπεραιώσει την εντολή του Ελληνικού λαού», ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης.

«Ή διαλύουμε την Βουλή, ή διαλύουμε την χώρα, ή διαλύουμε τα καπρίτσια μας. Το τρίτο, ίσως, είναι πιο δύσκολο για ορισμένους. Ας το προσπαθήσουν όμως. Το οφείλουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή