Για υπερδιπλασιασμό των τιμών των τροφίμων μέσα σε 20 χρόνια αν οι κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις προειδοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.
Όπως εκτιμά σε έκθεσή της, οι τιμές των βασικών τροφίμων θα αυξηθούν 120% με 180% μέχρι το 2030. Υπεύθυνη κατά το ήμισυ είναι η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα πάντα με την Oxfam, που καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να βελτιώσουν την εποπτεία των αγορών τροφίμων και να επενδύουν σε ένα παγκόσμιο ταμείο για την κλιματική αλλαγή.
Όπως αναφέρει η οργάνωση, η ζήτηση για τρόφιμα θα αυξηθεί κατά 70% ως το 2050, προσθέτοντας ότι οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα οικονομικά σοκ έχουν επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση.
«Το σύστημα παραγωγής τροφίμων είναι σε μεγάλο βαθμό διαλυμένο παγκοσμίως», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της Oxfam Μπάρμπαρα Στόκινγκ στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας την έναρξη της εκστρατείας Grow («Καλλιεργήστε») την ώρα που, όπως ανέφερε, 925 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πάνε για ύπνο νηστικοί κάθε μέρα.
«Πλέον έχουμε εισέλθει σε μια εποχή κρίσης των καλλιεργειών: (σημειώνονται) ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και στις τιμές του πετρελαίου, καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, οικονομικές καταρρεύσεις και παγκόσμια εξάπλωση» των κρίσεων, ανέφερε η οργάνωση.
Σύμφωνα με τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, ένας τρόπος να τιθασευτεί ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων είναι ο περιορισμός της κερδοσκοπίας στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων για τα αγροτικά προϊόντα (agricultural commodity futures). Η οργάνωση αντιτίθεται επίσης στη χρήση τροφίμων για βιοκαύσιμα.
«Η κερδοσκοπία στις αγορές πρέπει να ρυθμιστεί, και να σταματήσει η υποστήριξη για τα βιοκαύσιμα που εκτοπίζουν τα τρόφιμα», ανέφερε.
Η έκθεση τονίζει: «Η τεράστια ανισορροπία στις δημόσιες επενδύσεις στη γεωργία πρέπει να διορθωθεί, με την ανακατεύθυνση των δισεκατομμυρίων που ρίχνονται αυτή τη στιγμή σε μη βιώσιμες βιομηχανικού τύπου καλλιέργειες στις πλούσιες χώρες προς την κάλυψη των αναγκών των μικρής κλίμακας παραγωγών τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Η έκθεση αναφέρει ότι η αποτυχία του συστήματος παραγωγής τροφίμων απορρέει από την αποτυχία των κυβερνήσεων να προβούν σε κανονιστικές ρυθμίσεις όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων αλλά και να επενδύσουν, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις, τα λόμπι και οι ελίτ έχουν βρεθεί σε θέση να λεηλατήσουν τους διαθέσιμους πόρους.
«Τώρα οι μεγάλες δυνάμεις, παλιές και νέες, πρέπει να συνεργαστούν, όχι να ανταγωνιστούν, να μοιραστούν πόρους, να οικοδομήσουν αντοχές, να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή», σημειώνεται στην έκθεση.