Aνανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προτείνει ο γ.γ. του ΟΗΕ

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011 23:58
A- A A+

Την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για ακόμη έξι μήνες προτείνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, στην καθιερωμένη εξάμηνη έκθεσή του.

Στην έκθεση ο γ.γ. του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο νησί τους τελευταίους έξι μήνες είναι «σε γενικές γραμμές ήρεμη» και ότι «ο συνολικός αριθμός των στρατιωτικών παραβιάσεων μειώθηκε περαιτέρω».

Επίσης, κάνει αναφορά στα επεισόδια που συνέβησαν σε διεθνή αγώνα μπάσκετ στη Λευκωσία, καθώς και στην αντιμετώπισή τους από την κυπριακή αστυνομία, η οποία «επενέβη αποφασιστικά» και «πρόσφερε προστασία» στην τουρκική ομάδα.

Στη συνέχεια, καταγράφει την απαγόρευση τέλεσης της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και την εμπόδισή της από την «τουρκοκυπριακή αστυνομία». Ο Γενικός Γραμματέας σημειώνει τα εμπόδια που εγείρει ο τουρκικός στρατός στην αρχή της ελεύθερης διακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καλώντας τις τουρκοκυπριακές αρχές να σεβαστούν αυτή την αρχή, ενώ ζητεί από τις δυο πλευρές να συνεργαστούν με τη Δύναμη για τη λήψη και άλλων στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Τέλος, τονίζει ότι οι επαφές μεταξύ των δυο κοινοτήτων σε κάθε επίπεδο «θα γαλουχήσουν ένα συναίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ τους» και «θα συντείνουν στην ελάφρυνση του αισθήματος της απομόνωσης που νιώθουν οι Τουρκοκύπριοι».

Αιτιολογώντας την απόφασή του να προτείνει την ανανέωση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εκφράζει την εκτίμηση ότι συνεχίζει να διαδραματίζει «σημαντικό ρόλο» για τη διατήρηση της ηρεμίας και να ενθαρρύνει τη «δικοινοτική συνεργασία και εμπιστοσύνη».

Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Μπαν Κι Μουν δεν αναφέρεται στη διαπραγματευτική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, επειδή θα αναφερθεί εκτενώς σε μια νέα έκθεση μετά τη συνάντηση που θα έχει στη Γενεύη με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, στις 7 Ιουλίου.

Για την έκθεση του Γ.Γ. θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, στις 10 Ιουνίου και μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα αναμένεται να εγκριθεί το σχετικό ψήφισμα.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή