Ανεστάλη, μερικές ώρες μετά την έναρξή της, η επιχείρηση καθαρισμού του ραδιενεργού ύδατος στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, όταν τα επίπεδα ραδιενέργειας άρχισαν να αυξάνουν δραματικά, όπως δήλωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο.
Την επιχείρηση έχει αναλάβει η Tokyo Electric Power Company προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο να χυθούν στη θάλασσα μεγάλες λίμνες ραδιενεργού νερού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, γνωστή ως Tepco, η αναστολή της επιχείρησης, πέντε ώρες μετά από την έναρξή της, προκλήθηκε από απότομη αύξηση της ραδιενέργειας σε ένα τμήμα του συστήματος που έχει σχεδιαστεί για να απορροφά καίσιο.
«Προς το παρόν δεν έχουμε προσδιορίσει την αιτία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της Tepco. «Έτσι δεν μπορούμε να πούμε πότε θα επαναλάβουμε την επιχείρηση. Όμως θα έλεγα ότι δεν είναι κάτι που θα πάρει εβδομάδες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ομάδες που εργάζονται στο εργοστάσιο πιστεύουν πως η αύξηση της ραδιενέργειας μπορεί να συνδέεται με τη λάσπη που ρέει στο μηχάνημα απορρόφησης καισίου. Μια άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι οι σωλήνες που το περιβάλλουν.
Σημείωσε ακόμη πως η TEPCO δεν προβλέπει καθυστέρηση στο συνολικό σχέδιό της να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο το εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊίτσι έως το τέλος του έτους. Το σχέδιο προβλέπει το κλείσιμο των τριών ασταθών αντιδραστήρων του εργοστασίου έως τον Ιανουάριο του 2012.
Η επιχείρηση καθαρισμού είχε ξεκινήσει την Παρασκευή αφού καθυστέρησε λόγω μιας σειράς βλαβών στο εργοστάσιο, που βρίσκεται 240 χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο.
Αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως μεγάλες και αυξανόμενες λίμνες ραδιενεργού νερού στο εργοστάσιο κινδυνεύουν να χυθούν στη θάλασσα μέσα σε μία εβδομάδα εκτός αν αναληφθεί γρήγορα δράση.
Η εταιρεία έχει δηλώσει πως η διαδικασία απορρύπανσης μπορεί να παραγάγει μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού λάσπης, προκαλώντας ένα επιπλέον πρόβλημα στη μακροπρόθεσμη αποθήκευσή του.
Σημειώνεται ότι η Tepco έχει ρίξει μαζικές ποσότητες νερού προκειμένου να ψύξει τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου που έχουν λιώσει μετά τη βλάβη των συστημάτων ψύξης που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Ωστόσο η διαχείριση του ραδιενεργού νερού έχει γίνει ένας μεγάλος πονοκέφαλος καθώς οι χώροι αποθήκευσης του εργοστασίου εξαντλούνται.