Κυπριακό: Ο οδικός χάρτης των ΗΕ

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 11:42
A- A A+

Συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, θα έχουν αύριο Τρίτη ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαϊμ, στην υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του μετά την τελευταία συνάντηση, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε πως συζητήθηκαν θέματα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού εξουσιών, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 7 Ιουλίου.

Ο οδικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών

Εν τω μεταξύ οι σύμβουλοι του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ έχουν διαμορφώσει το πρακτικό σχέδιο δράσης, τον οδικό χάρτη, για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και πλέον η προσοχή τους είναι στραμμένη στην αντίδραση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», με βάση τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών, έχουν καθορισθεί τα επόμενα πέντε βήματα στο Κυπριακό.

Βήμα πρώτο: Στη συνέντευξη Τύπου, που θα δοθεί αμέσως μετά τη συνάντηση της Γενεύης, στις 7 Ιουλίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία, αποφεύγοντας διατυπώσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν παρερμηνείες και εσωτερικές αντιδράσεις. Επί της ουσίας, όμως, η πορεία των πραγμάτων είναι προδιαγεγραμμένη.

Οι δυο διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στην Κύπρο και θα αρχίσουν εντατικές διαπραγματεύσεις επί όλων των κεφαλαίων. Ενδέχεται να πραγματοποιούνται 3-5 συναντήσεις εβδομαδιαίως, με στόχο την καταγραφή των συγκλίσεων και των αποκλίσεων.

Σημειώνεται πως τα Ηνωμένα Έθνη θα αξιολογούν τη συμπεριφορά των διαπραγματευτών σε κάθε κεφάλαιο που θα συζητείται.

Βήμα δεύτερο: Σε μια τέταρτη -ενδιάμεση αυτή τη φορά- νέα τριμερή συνάντηση (κατά πάσα πιθανότητα αρχές Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη) θα γίνει η αξιολόγηση της πρώτης φάσης, της εντατικοποίησης των συζητήσεων.

Βήμα τρίτο: Είναι σαφές ότι για τα Ηνωμένα Έθνη και τους εν δυνάμει μεσολαβητές, κυρίως τους Βρετανούς, το τέλος της διαδρομής είναι ο Δεκέμβριος. Ως εκ τούτου θεωρούν πως μέχρι τότε θα πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο. Είτε ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη, είτε θα οριστικοποιηθεί το αδιέξοδο, για το οποίο θα σπεύσει να αποδώσει και ευθύνες.

Βήμα τέταρτο: Εάν τον Δεκέμβριο δεν διαπιστωθεί αδιέξοδο, τότε θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Στόχος να συγκληθεί είτε τον ίδιο μήνα, είτε το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2012.

Βήμα πέμπτο: Όπως σημειώνουν πηγές των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να έχει τελειώσει η διαδικασία και με τη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων μέχρι τον Μάιο, καθώς θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για προετοιμασία για την άσκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Φιλελεύθερος»

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή