Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανταγωνιστικότητά της, την απασχόληση, την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στη διάρκεια των εγκαινίων της 67ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Κώστα Σημίτη, είναι η ακόλουθη :
Η εποχή μας δεν είναι εποχή εφησυχασμού, αδιατάρακτης προόδου και έτοιμων λύσεων. Οσες κι αν είναι οι επιτυχίες του χτες, ο δρόμος προς τη μεγαλύτερη ευημερία, την ειρήνη και την ασφάλεια δεν είναι ποτέ μια ανοιχτή και συνεχής ευθεία.
Στην ευρωπαϊκή, αλλά και τη διεθνή οικονομία, παρατηρούμε επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης, στασιμότητα στην απασχόληση και άνοδο της ανεργίας. Το διεθνές κλίμα είναι ταραγμένο – κι όχι μόνο λόγω των απειλών της διεθνούς τρομοκρατίας. Στη Λατινική Αμερική ο μοιραίος συνδυασμός στασιμότητας και πληθωρισμού, έχει οδηγήσει σε έκρηξη το χρέος, τις απολύσεις και τη φτώχεια. Ακόμα και προηγμένες χώρες βρίσκονται παγιδευμένες στην στασιμότητα και την αδράνεια.
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ περνούν περίοδο ύφεσης. Πέρυσι πιστεύαμε, ότι η σημερινή ανάπτυξη για την Ευρώπη θα ήταν ισχυρή. Σήμερα βρίσκεται σε οριακά χαμηλά επίπεδα. Λόγω της ύφεσης η ανεργία φέτος στην Ευρώπη ανέβηκε, όπως κάτι αντίστοιχο συνέβη και στις ΗΠΑ.
Οι τελευταίες εξελίξεις με τα επιχειρηματικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το διεθνές αρνητικό κλίμα, σκιάζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θέτουν θέμα αξιοπιστίας των επιχειρήσεων και των ελεγκτικών μηχανισμών, δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον. Εάν η αβεβαιότητα συνεχισθεί και συνδυασθεί με αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, μπορεί να δούμε μείωση των επενδύσεων και πιο παρατεταμένη στασιμότητα.
Παράλληλα, η 11η Σεπτεμβρίου αποκάλυψε πόσο τρωτή και πόσο εκτεθειμένη σε ασύμμετρες απειλές μπορεί να είναι η διεθνής ισορροπία. Είδαμε με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η διεθνής τρομοκρατία μπορεί χωρίς προειδοποίηση να ανατρέψει προβλέψεις και οικονομικούς σχεδιασμούς. Ενα χρόνο μετά, ο κόσμος δεν είναι ίδιος. Δεν επέστρεψε στην προηγούμενη κατάσταση ηρεμίας και ασφάλειας.
Σε αυτό το περιβάλλον η ασφάλεια είναι για την Ελλάδα και τους Ελληνες κορυφαίος και αναγκαίος στόχος. Η ασφάλεια τόσο ως προς αυτό που έχουμε κατακτήσει όσο και ως προς αυτό που έχουμε σχεδιάσει να πετύχουμε. Το ζητούμενο είναι να κατακτήσουμε και να κατοχυρώσουμε όλο και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τον πολίτη, την οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία. Για την Ελλάδα. Πώς;
* Μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στις εξελίξεις και να προχωρήσουμε χωρίς στόχους και χωρίς πρόγραμμα, με κριτήριο μόνο το πολιτικό κόστος, με λαϊκισμό και με πλειοδοσία υποσχέσεων;
* Μπορούμε, σε μια συγκυρία όπως η σημερινή να αγνοήσουμε τις υποχρεώσεις μας ως χώρα, ως μέλος της ΟΝΕ, να δυναμιτίσουμε την σταθερότητα και μαζί με αυτήν, την ανάπτυξη και όσα έχουμε κατακτήσει;
* Μπορούμε να καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση ότι τώρα η προσπάθεια τελείωσε και δεν έχουμε παρά να καθίσουμε και να απολαμβάνουμε, χωρίς ευθύνες και χωρίς προβλήματα;
Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι ένα κατηγορηματικό «όχι». Η ασφάλεια, που κατακτήσαμε, που νοιώθουμε μέρα με τη μέρα να εμπεδώνεται, χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται παντού σταθερή πολιτική εκσυγχρονισμού χωρίς παλινωδίες.
Απέναντι στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των οικονομικών εξελίξεων, εμείς αντιτάσσουμε:
* Την σύνεση στις διεκδικήσεις και τις αποφάσεις μας για να μην εγκλωβιστούμε σε αδιέξοδα όπως η υπερβολική αύξηση των δαπανών.
* Την εμμονή μας στην ισχυρή ανάπτυξη για να αποτρέψουμε την ύφεση,
* Την ετοιμότητα της έγκαιρης αντίδρασής μας για να αποφύγουμε τις συνέπειες των διεθνών κρίσεων.
Τις προσδοκίες των πολιτών για πρόοδο, συμμετοχή και ευημερία, εξυπηρετούμε με:
* Το Σχέδιο της Πραγματικής οικονομική και κοινωνικής Σύγκλισης,
* Το όραμα μιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης με απασχόληση, κοινωνική δικαιοσύνη και διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές εκείνες, που κατακτούν και εμπεδώνουν την ασφάλεια σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο.
Προτεραιότητά μας η ασφάλεια στην πορεία της οικονομίας.
Η διεθνής κρίση επηρέασε και την οικονομία μας. Η μείωση των εισοδημάτων στο εξωτερικό φυσικό ήταν να επηρεάσει την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα, αλλά και τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα. Ρτσι, ενώ πριν δύο χρόνια προβλέπαμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5,5%, σήμερα έχουμε ρυθμούς κοντά στο 4%. Ομως ακόμα, ο δικός μας ρυθμός είναι υπερδιπλάσιος του μέσου ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Φέτος προβλέπεται να είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ε.Ε. Αυτή την υπεροχή είμαστε αποφασισμένοι να την κρατήσουμε και για τα επόμενα χρόνια.
Τι είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από τις άλλες χώρες; Γιατί μπορούμε και αντιμετωπίζουμε τη σημερινή διεθνή κρίση καλύτερα από άλλες χώρες; Γιατί η Ελλάδα για έβδομη συνεχή χρονιά έχει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του μέσου ευρωπαϊκού; Είναι όλα ζήτημα τύχης και συγκυριών; Ή μήπως το αποτέλεσμα κάποιου αυτόματου πιλότου, όπως συχνά ακούγεται από την Αντιπολίτευση; Οχι βέβαια.
Στο παρελθόν, μια αρνητική διεθνής συγκυρία παρόμοια με τη σημερινή θα σήμαινε συνεχείς εκροές κεφαλαίων, αύξηση των επιτοκίων ώστε να στηριχθεί η δραχμή, και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας με αύξηση της ανεργίας. Σήμερα, όμως, χάρη στην πολιτική μας τίποτα απ' όλα αυτά δεν συμβαίνει. Το νόμισμά μας είναι σταθερό. Ο ρυθμός ανάπτυξης ο υψηλότερος της Ευρώπης. Τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Πρέπει να εργασθούμε σε ένα νέο περιβάλλον για τους μόνιμους στόχους μας.
* Για τη συνέχιση της ανάπτυξης αισθητά πιο γρήγορα από την Ευρώπη, γιατί μόνο έτσι συγκλίνουμε με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες.
* Για την αύξηση της απασχόλησης, γιατί μόνο έτσι ανοίγουμε τις ευκαιρίες ευημερίας και προόδου σε όλους τους πολίτες, μόνο έτσι ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και δεν σπαταλούμε τον εθνικό πλούτο της εργασίας στα αδιέξοδα της ανεργίας και της απογοήτευσης.
* Για τον χαμηλό πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να φέρνουμε επενδύσεις, να αυξάνουμε την παραγωγή και το εθνικό πλεόνασμα, να διευρύνουμε τις δυνατότητες για αναδιανομή του εισοδήματος χωρίς να μας πνίγει το χρέος.
* Για την κοινωνική συνοχή.
Δίνουμε τη μάχη όπως στο παρελθόν και σήμερα με επιτυχία. Με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αυξάνουμε την απασχόληση και μειώνουμε την ανεργία. Φέτος, μια χρονιά που στην Ευρώπη η απασχόληση συρρικνώνεται και η ανεργία μεγαλώνει, στη δική μας χώρα η εικόνα καλυτερεύει. Η μισθωτή απασχόληση αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο περίπου κατά 2% ενώ η ανεργία έπεσε για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια σε μονοψήφιο ποσοστό. Μειώθηκε αισθητά η απόσταση που μας χωρίζει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο πληθωρισμός τον οποίο επικαλούνται πολλοί ως αντεπιχείρημα, συνεχίζει να είναι υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου περίπου κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, χαμηλότερος όμως από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η Ολλανδία. Αλλά και αυτός ο πληθωρισμός είναι στα χαμηλότερα επίπεδα που γνώρισε η χώρα και είμαστε αποφασισμένοι να τον ελέγξουμε.
Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και φίλοι,
Σε όλα τα μέτωπα που ανέφερα η κυβέρνηση δεν δίνει την μάχη μόνη της, αλλά μαζί με τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις, τους φορείς της αγοράς, με όλους που δημιουργούν, συνεισφέρουν και οικοδομούν μια ισχυρότερη οικονομία για τη χώρα μας. Σήμερα χρειάζεται συνεννόηση, συναίνεση και σύμπραξη για να κερδίσουμε τη μάχη της ευημερίας.
Ολοι έχουν ρόλο και ευθύνη, απαιτήσεις και προσδοκίες σε αυτή την κοινή πορεία για την πραγματική σύγκλιση.
Η κυβέρνηση, με την ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, τα έργα υποδομής στην περιφέρεια, την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την εντατική προώθηση της παιδείας και της γνώσης, τις πολιτικές για κοινωνική συνοχή, για μείωση των ανισοτήτων το άνοιγμα νέων ευκαιριών για όλους.
Οι εργαζόμενοι, με την δίκαιη απαίτηση περισσότερης απασχόλησης και μεγαλύτερης συμμετοχής στην ευημερία, με την προσδοκία ενός σίγουρου και αξιόπιστου ασφαλιστικού συστήματος με την συνεισφορά τους στην άνοδο της παραγωγικότητας, αλλά και την υπεύθυνη διαπραγμάτευση για την κατανομή της.
Οι επιχειρήσεις, με την αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, με εξωστρέφεια και δυναμισμό στις σύγχρονες προκλήσεις, με την επιδίωξη διαμόρφωσης ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων που μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στην ενιαία πλέον ευρωπαϊκή αγορά.
Ορισμένοι θεωρούν την πολιτική αυτή κατάλληλη μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Λάθος! Η πολιτική του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, της ανταγωνιστικότητας, της διεθνούς παρουσίας και συνεργασίας είναι απαραίτητη – ίσως και περισσότερο – για την ελληνική Μικρομεσαία Επιχείρηση.
Είτε βρίσκεται σε μεγάλες πόλεις, είτε στην περιφέρεια, είτε στην ύπαιθρο, η μικρομεσαία επιχείρηση αξίζει κάθε μέριμνα, στήριξη και προσπάθεια για να αμυνθεί απέναντι στην σημερινή ανασφάλεια και να εξοπλιστεί για τις ευκαιρίες του αύριο.
Κλειδί στην στρατηγική της ανταγωνιστικότητας είναι το νέο φορολογικό σύστημα που θεσπίζουμε:
* Πιο απλό και κατανοητό, με λιγότερη γραφειοκρατία, χωρίς αυθαιρεσία στον προσδιορισμό του εισοδήματος, χωρίς την παράλογη απαίτηση να φυλάγονται δεκαετίες όλα τα στοιχεία της μικρομεσαίας επιχείρησης.
* Καθιερώνουμε ένα πολύ απλούστερο σύστημα Βιβλίων και Στοιχείων, εξαλείφοντας το φόβο της αδικαιολόγητης απόρριψης που ταλαιπωρούσε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες.
* Από του χρόνου θα ισχύει ως κανόνας ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος για όλες σχεδόν της κατηγορίες, κλείνοντας έτσι μία παρατεταμένη περίοδο δυσπιστίας και αυθαιρεσίας ανάμεσα στην επιχείρηση και το φορολογικό σύστημα.
* Ελαφρύνουμε δραστικά τις επιβαρύνσεις για την μεταβίβαση των επιχειρήσεων στα παιδιά τους, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίζεται η επιχειρηματική παράδοση και το «όνομα στην αγορά» χωρίς την εξοντωτική φορολογία του παρελθόντος.
* Απαλλάσσουμε την επιχείρηση από πολλές επιβαρύνσεις για χαρτόσημα, αποσβέσεις και ασφάλιστρα που πρόσθεταν κόστος και ταλαιπωρία. Καταργούμε φορολογικά τεκμήρια και απλοποιήσαμε δραστικά τις διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης. Βοηθούμε ουσιαστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Στο επίκεντρο της έγνοιας μας και της πολιτικής μας είναι οι αγρότες. Με την πολιτική μας, η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα πρώτη στην Ε.Ε. με κριτήριο την στήριξη ανά στρέμμα – και έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για μέχρι και το 2006. Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση της ΚΑΠ έχουμε διαμορφώσει σαφείς και καθαρές θέσεις :
Επιδιώκουμε περιστολή της στήριξης μεγαλοπαραγωγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να στηριχθούν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί, δηλαδή για το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων αγροτών. Η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ θα είναι δύσκολη. Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα αντίθετα σε μας, αντίθετα στον μικρό και μεσαίο παραγωγό και εδώ στην Ελλάδα. Γι’ αυτό εργαζόμαστε και θα εργαστούμε σκληρά ώστε η προσαρμογή της αγροτικής πολιτικής να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία για την Ελλάδα.
Παράλληλα, με τα ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης αγροτικών περιοχών, με την επιδότηση νέων σύγχρονων μονάδων, με τα προγράμματα μεταποίησης και εμπορίας προχωράμε στο στόχο μας για μια πιο δυναμική, πιο σύγχρονη, πιο ανταγωνιστική γεωργία με πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας και ονομασίας προέλευσης με ειδικά, αποκλειστικά χαρακτηριστικά. Όταν παράγουμε πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας – όπως στην περίπτωση της φέτας, του κονσερβοποιημένου ροδάκινου ή της κορινθιακής σταφίδας – αποκτούμε σταθερό και υψηλό εισόδημα. Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια παραγωγική γεωργία με μέλλον ιδίως εδώ στην Ελλάδα. Και να πολλαπλασιάσουμε στην ύπαιθρο διάφορες δραστηριότητες που θα εξασφαλίζουν απασχόληση και περισσότερο εισόδημα στους κατοίκους της.
Εχουμε ακατάλυτους δεσμούς με τους αγρότες. Σε όλη τη διαδρομή μας, ο επιτυχημένος αγώνας για τη διασφάλιση των συμφερόντων των αγροτών μας είναι η εγγύηση ότι εμείς θα πετύχουμε και σήμερα στους κοινούς μας στόχους. Ο αγρότης είναι και θα είναι ενεργός παράγοντας στην ανάπτυξη της χώρας.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια του πολίτη, η ασφάλεια της ελληνικής οικογένειας.
Ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για την ευημερία και την συνοχή της κοινωνίας μας είναι η στήριξη της ελληνικής οικογένειας.
Με τις πολιτικές που προωθούμε έχουμε στόχο να διαμορφώσουμε συνθήκες με περισσότερη ασφάλεια στην οικογένεια, λιγότερες επιβαρύνσεις για το εισόδημά της και καλύτερη βοήθεια για την περίθαλψη που χρειάζεται, τα παιδιά που σπουδάζει και τους συγγενείς τους οποίους στηρίζει.
* Εφαρμόζουμε τα προγράμματα για τις νέες μητέρες και την «Βοήθεια στο Σπίτι», που ανακούφισαν ιδιαίτερα τις οικογένειες με πολλά εργαζόμενα μέλη.
* Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία και η ενισχυτική διδασκαλία μείωσαν το άγχος και το κόστος της οικογένειας με παιδιά.
* Ο διπλασιασμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά το 1994, απάλλαξε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες από την δυσκολία και την αγωνία να στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό.
* Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που κάναμε δώσαμε βεβαιότητα και σιγουριά στους σημερινούς συνταξιούχους και τις οικογένειες τους.
Η στήριξη και η ενίσχυση της οικογένειας είναι η βασική μας επιδίωξη και στην φορολογική μεταρρύθμιση :
* Καθιερώνουμε αυξημένο αφορολόγητο για την οικογένεια με δύο παιδιά στα 12.000 ευρώ.
* Για τις οικογένειες με τρία παιδιά και άνω καθιερώνεται το αφορολόγητο στα 20.000 ευρώ, δίνοντας έτσι ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση στους γονείς.
Από τον επόμενο χρόνο μία οικογένεια δύο μισθωτών με τρία παιδιά, μπορεί να έχει αφορολόγητο εισόδημα 30.000 ευρώ, δηλ. 10,2 εκατ. δραχμών. Ποτέ οι οικογένειες με πολλά παιδιά δεν είχαν τόσο ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Την θεσπίζουμε ως αναγνώριση της ευθύνης και της προσφοράς τους.
* Καταργούμε πολλά φορολογικά τεκμήρια, απλοποιούμε τις φορολογικές δηλώσεις και αυξάνουμε τις απαλλαγές για δαπάνες ασφάλισης, ενοικίων και παιδιών.
* Καταργούμε τον φόρο ιδιοκατοίκησης απαλλάσσοντας χιλιάδες οικογένειες από επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία.
* Απαλλάσσουμε από φόρο την κληρονομιά και τις γονικές παροχές κινητής και ακίνητης περιουσίας, όπως γίνεται σήμερα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Κερδισμένοι είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, όσοι έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η μεταρρύθμιση οδηγεί σε περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη και δικαιότερη ανακατανομή του εισοδήματος.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Ασφάλεια σημαίνει και βεβαιότητα εισοδήματος, σταθερή προοπτική περισσότερης ευημερίας. Τα τελευταία χρόνια πετύχαμε μια σταθερή βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος. Οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα αυξήθηκαν από το 68% του μέσου ευρωπαϊκού όρου το 1993 στο 80% και προχωρούν προς τη σύγκλιση όταν στην Ε.Ε. η αύξηση ήταν μικρότερη και σε ορισμένες χώρες αρνητική. Η πρόοδος αυτή δεν έγινε με αυθαίρετη παροχή αυξήσεων. Ακολούθησε τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Θα συνεχίσουμε τη σύγκλιση. Η σύγκλιση, δεν νομοθετείται με την υπογραφή αυξήσεων. Η σύγκλιση οικοδομείται σταδιακά μόνο με την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Αντικατοπτρίζει την ικανότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων να παράγουν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Κι αυτό γίνεται σταδιακά, ως αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο. Η σύγκλιση στους μισθούς έρχεται με τη σύγκλιση ολόκληρης της πραγματικής οικονομίας.
Αυτό το ξεχνούν όσοι διαπιστώνοντας τις διαφορές μας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχυρίζονται, ότι εδώ και τώρα μπορούμε με μια πολιτική απόφαση να εξισώσουμε τους μισθούς. Αυτή είναι σίγουρη συνταγή καταστροφής. Μια πολιτική που δεν στηρίζεται στις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας, θα οδηγούσε σε πληθωριστικές πιέσεις, σε μείωση της απασχόλησης και σε αύξηση της ανεργίας. Θα έθιγε την ασφάλεια της οικογένειας στην καρδιά της. Δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε μία σύγκλιση-πυροτέχνημα ούτε μια σύγκλιση ψευδαίσθηση.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Η ασφάλεια του πολίτη, η ασφάλεια της κοινωνίας εξαρτάται από ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Στη στρατηγική μας για τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο έχουμε ως προτεραιότητα και την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους.
Κορυφαία σημασία για την ασφάλεια του πολίτη, για την ασφάλεια και τη συνοχή της κοινωνίας έχει το νέο ασφαλιστικό, το οποίο ψηφίσαμε σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. Εκλεισε μια μεγάλη κοινωνική εκκρεμότητα, ενώ έδωσε μια αποφασιστική και σε βάθος χρόνου απάντηση στο θέμα της χρηματοδοτικής επάρκειας–ώστε ο καθένας να ξέρει ότι θα υπάρχουν χρήματα για την σύνταξή του. Μέχρι το 2030 ο κάθε πολίτης γνωρίζει τα όρια ηλικίας, γνωρίζει το ύψος της σύνταξης, που δικαιούται.
Μια σειρά από τολμηρές αλλαγές και κυρίως η θεσμοθέτηση του ποσοστού 1% του ΑΕΠ για την οικονομική στήριξη του Ασφαλιστικού Οργανισμού των Μισθωτών, αποτελούν τον κεντρικό κορμό αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας. Με το ετήσιο 1% του ΑΕΠ, που κατευθύνει το κράτος στην κοινωνική ασφάλιση, εγγυόμαστε τις αλλαγές, εγγυόμαστε τις συντάξεις, εγγυόμαστε τα όρια ηλικίας.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Πρωταρχική μας μέριμνα είναι η ασφάλεια του πολίτη, η προσπάθεια για την πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά και για την αναχαίτιση της λαθρομετανάστευσης.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας βαίνουν συνεχώς μειούμενοι. Η σημαντική αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων, τα ολοκληρωμένα προγράμματα αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα, η σύσταση ομάδων πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας σε κάθε Νομό, συμβάλλουν στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία – και ειδικότερα στις ακριτικές περιοχές και στη Β. Ελλάδα.
Μέσα στην ίδια περίοδο, η δημιουργία της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης με την πρόσληψη πάνω από 4.000 Συνοριακών Φυλάκων καθώς και η δημιουργία της Υπηρεσίας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης οδήγησε στην ακόμα πιο αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων και στην αποφασιστική ενίσχυση της αποτροπής της παράνομης εισόδου αλλοδαπών.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Ενα θέμα, που κυριαρχεί τελευταία στη χώρα μας είναι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Η υπόθεση αυτή είναι κορυφαία πρόκληση για τη Δημοκρατία μας. Σήμερα η Δημοκρατία πατάσσει την τρομοκρατία και εμπεδώνει την ασφάλεια στην κοινωνία. Η τρομοκρατία δεν είναι ούτε «αντίσταση›, ούτε «κοινωνική επανάσταση». Είναι μορφή ολοκληρωτισμού. Είναι απόπειρα εκβιασμού της δημοκρατίας και προσπάθεια απαξίωσης όσων πάλεψαν γι' αυτήν με προσωπικό κόστος και κίνδυνο. Οι τρομοκράτες είναι λαθρεπιβάτες της αριστερής ιδεολογίας και δεν έχουν κανένα «ιδεολογικό ελαφρυντικό». Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η τρομοκρατία το άλλοθι όσων έχουν στόχο ζωής τον στιγματισμό της Αριστεράς και την απαξίωση των αριστερών κοινωνικών χώρων. Η ιδεολογική εκμετάλλευση της τρομοκρατίας πέφτει στο κενό.
Προχωράμε με ένα και μοναδικό στόχο : Την πλήρη και οριστική διαλεύκανση κάθε σκοτεινής πτυχής. Θέλουμε όμως ένα ακόμα πιο συμπαγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία. Να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια χωρίς επιφυλάξεις, που κρύβουν σκοπιμότητες. Εχω πει και το επαναλαμβάνω: Η τρομοκρατία δεν είναι θέαμα. Είναι κίνδυνος, που πρέπει να εξαλείψουμε οριστικά. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, επιτελούν τις τελευταίες εβδομάδες έναν πραγματικό άθλο. Ότι κατόρθωσαν και ότι θα κατορθώσουν στηρίζεται πάνω σε συστηματική, σοβαρή και μεθοδική προσπάθεια χρόνων, αλλά και στην σταθερή βούληση και την ολόπλευρη υποστήριξη της κυβέρνησης. Εχω πει και στο παρελθόν ότι «όποιος εργάζεται σκληρά, έχει και αποτελέσματα». Θα ολοκληρώσουμε αυτό το έργο χωρίς τύμπανα κι εντυπωσιασμούς, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στους νόμους και στο σύνταγμα της χώρας.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Τους τελευταίους μήνες διαμορφώνεται στην Ευρώπη αλλά και στον ευρύτερο διεθνή περίγυρο μια κατάσταση, που αυξάνει τις αβεβαιότητες σχετικά με τους μεγάλους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της Ελλάδας.
Ακούγονται όλο και πιο συχνά προβληματισμοί και επιφυλάξεις σχετικά με τη Διεύρυνση, με επίκεντρο τις οικονομικές πτυχές της. Ερχονται στο προσκήνιο σκεπτικά, που θέτουν προβληματισμούς για την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση χωρίς προηγούμενη επίλυση του καθ' εαυτού πολιτικού προβλήματος.
Η στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς κατέδειξε την έλλειψη θέλησης να αναζητηθούν ουσιαστικές λύσεις με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και εύλογα πιθανολογεί κανείς ότι θα επικεντρωθεί σε τακτικούς χειρισμούς με στόχο την αποτροπή της ένταξης της Κύπρου.
Η ουσιαστική απουσία σ' αυτή τη συγκυρία, αλλά και στους επόμενους μήνες, μιας σταθερής πολιτικής ηγεσίας στην Αγκυρα δυσχεραίνει συνομιλίες και αποφάσεις.
Ο στόχος της Τουρκίας να διεκδικήσει μέχρι την σύνοδο της Κοπεγχάγης καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξή της, καθώς και η μέχρι στιγμής διαφαινομένη άρνηση κάποιων κρατών μελών να δεχτούν μια τέτοια συμφωνία μπορεί να οδηγήσουν σε εντάσεις.
Η ένταση στην Μέση Ανατολή δημιουργεί σε κάποιους στρατιωτικούς κύκλους της Τουρκίας την άποψη της αναβάθμισης του ρόλου τους και κατ' επέκταση την σκέψη, ότι μπορούν να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή σε άλλα θέματα. Η προεκλογική ατμόσφαιρα πλειοδοσίας σε θέματα στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ολα αυτά συνθέτουν ένα αβέβαιο περιβάλλον. Χρειάζεται εγρήγορση, συσπείρωση, αποφασιστικότητα για να επηρεάσουμε με ασφάλεια τις εξελίξεις.
Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και τις επαναλαμβάνω προς κάθε κατεύθυνση :
Αμεση προτεραιότητα αποτελεί για μας η διεύρυνση με την ένταξη της Κύπρου στο πρώτο κύμα των δέκα χωρών που θα ενταχθούν. Μια προτεραιότητα που στοιχειοθετείται σε πάγιες αποφάσεις της Ένωσης συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων του Ελσίνκι.
Η επίλυση του καθ' εαυτό πολιτικού προβλήματος είναι επίσης προτεραιότητά μας. Οι συνομιλίες κατέδειξαν την καθαρή ευθύνη της Τουρκοκυπριακής πλευράς. Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι όμηρος του κ. Ντενκτάς ή της Αγκυρας. Η επίλυση του καθ' εαυτό πολιτικού προβλήματος είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση της ένταξης της Κύπρου, όπως αποφασίσθηκε στο Ελσίνκι. Συνεπώς η διεύρυνση ξεκινά και με την Κύπρο.
Θέλουμε να δώσουμε συγχρόνως ουσιαστική ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υποστηρίζουμε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και πιστεύουμε ότι οι λαοί μας προσδοκούν μια νέα εποχή σχέσεων ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και συνεργασίας. Ταυτόχρονα, όμως απαιτούμε η γειτονική χώρα να αφήσει πίσω της οριστικά την εποχή της αντιπαλότητας. Να αναδείξουμε το διεθνές δίκαιο σε γνώμονα των σχέσεών μας. Μπορούμε από κοινού Ελλάδα και Τουρκία να χαράξουμε νέους δρόμους συνεργασίας με πρωτόγνωρα οφέλη και για τις δύο χώρες. Οι προϋποθέσεις μιας τέτοιας πορείας είναι γνωστές, οι αποφάσεις του Ελσίνκι ξεκάθαρες.
Σε τέσσερις μήνες αναλαμβάνουμε την Προεδρία της Ενωσης. Πρώτος στόχος μας να ολοκληρώσουμε τη διεύρυνση της Ενωσης. Ταυτόχρονα να προωθήσουμε τις αποφάσεις της Λισσαβώνας για περισσότερη ανάπτυξη και ισχυρότερη κοινωνική συνοχή. Στις προτεραιότητές μας είναι μεταξύ άλλων η ολοκλήρωση μιας πολύπλευρης πολιτικής για τη μετανάστευση και τη λαθρομετανάστευση. Με τι στόχους; Τη λελογισμένη υποδοχή μεταναστών, σύμφωνα με τις αντοχές κάθε κοινωνίας. Τη σωστή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Την ασφάλεια της χώρας και της κοινωνίας στα σύνορα και στο εσωτερικό της.
Για όλα αυτά, η σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται σε ορόσημο για τη χώρα μας. Η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών εξελίξεων και υπάρχουν εθνικοί λόγοι, που επιβάλλουν την κινητοποίηση μας και την ενεργό συμβολή της τοπικής κοινωνίας. Ανήκει στην κοινωνία και τους φορείς της Θεσσαλονίκης η πρωτοβουλία για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων, που θα διασφαλίσουν ώστε η σύνοδος να μην συνοδευτεί από τις αρνητικές εντυπώσεις και τα επεισόδια, που χαρακτήρισαν πρόσφατες συνόδους της Ενωσης. Η σύνοδος είναι σημαντική για την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ακτινοβολία της πόλης και σημαντική για τα συμφέροντα και τις υποθέσεις της χώρας μας. Αυτή τη σημασία πρέπει να την περιφρουρήσουμε.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Ποιο είναι το συμπέρασμα από τη συνολική πορεία μας; Παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, οι προοπτικές της Ελλάδας, της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής οικογένειας, του κάθε συμπολίτη μας είναι θετικές. Δικαιολογούν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Εμείς θα συνεχίσουμε να κατοχυρώνουμε την ασφάλεια της χώρας, την ασφάλεια του πολίτη σε όλα τα επίπεδα. Να διασφαλίσουμε ότι οι κατακτήσεις των τελευταίων ετών είναι και θα παραμείνουν μη αναστρέψιμες. Πάνω στην διασφάλιση των κατακτήσεων αυτών, οικοδομούμε την πρόοδο του τόπου, τη σύγκλιση σε όλους τους τομείς. Πάνω στην συστηματική εργασία, τις διαρκείς πρωτοβουλίες και την αυξημένη εγρήγορση, στηρίζουμε την αισιοδοξία μας ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια και θα πετύχουμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πάνω στην σταθερή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής μας μπορούμε – τρεις δεκαετίες μετά από ένα καλοκαίρι εθνικής καταστροφής, το καλοκαίρι του 1974 – να προχωράμε σήμερα με νέα εθνική αυτοπεποίθηση στο καλοκαίρι της Ολυμπιάδας του 2004. Κατοχυρώνουμε την ασφάλεια και οικοδομούμε μια οικονομία ισχυρή, μια κοινωνία ισχυρή, μια πιο ισχυρή Ελλάδα. Χτίζουμε μια άλλη Ελλάδα για τα παιδιά μας. Κερδίζουμε μια νέα θέση στον κόσμο, τη θέση, που μας αξίζει. Αυτό είναι το όραμά μας. Αυτό το όραμα είναι σήμερα μπροστά μας. Να εργαστούμε συστηματικά, με ευθύνη και σοβαρότητα, να το διασφαλίσουμε και να το περιφρουρήσουμε, έτσι ώστε να το κάνουμε πραγματικότητα.
Σας ευχαριστώ.