Την κατηγορηματική του αντίθεση στην επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω ψηφίσματος που τονίζει ότι η εισροή μεταναστών και αιτούντων άσυλο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επαναφορά αυτή.
Στο ψήφισμα, το κοινοβούλιο εκφράζει την έντονη απογοήτευση του για την απόπειρα αρκετών κρατών μελών να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους και δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση του σε «οιοδήποτε νέο μηχανισμό με στόχους διαφορετικούς από την αύξηση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την ενίσχυση της διακυβέρνησης του χώρου Σένγκεν από την ΕΕ».
Το κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι ο υφιστάμενος κώδικας συνόρων του Σένγκεν προβλέπει τη δυνατότητα επαναφοράς ελέγχων των εσωτερικών συνόρων «μόνον σε περίπτωση σοβαρής απειλής κατά της δημόσιας τάξης ή της εσωτερικής ασφάλειας». Καλεί, λοιπόν, την Επιτροπή να υποβάλει μια πρωτοβουλία με σκοπό να καθορισθεί η «αυστηρή εφαρμογή» αυτών των άρθρων του κώδικα από τα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, τα πρόσφατα προβλήματα με το Σένγκεν προέρχονται από την «απροθυμία να εφαρμοσθούν κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές σε άλλους τομείς», και προπαντός ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης.
Από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου δήλωσε: «Συνιστά γεγονός βαθιά ανησυχητικό το ότι έχουν επανέλθει στην ατζέντα οι συζητήσεις για τους συνοριακούς ελέγχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί χρόνια έγιναν προσπάθειες οι νέες γενιές να γαλουχηθούν με την ιδέα –και οι παλιότερες να τη συνηθίσουν- ότι δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη. Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται το κύμα μεταναστευτικής ροής από τη Βόρειο Αφρική, και όχι μόνο, ως πρόφαση για την επαναφορά ζωνών ελέγχου εντός της Ενωμένης Ευρώπης».
Απαντώντας στις τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών κατά το κλείσιμο της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος και επίτροπος αρμόδιος για τις Διαθεσμικές Υποθέσεις και τη Διοίκηση Μάρος Σεφκοβιτς τόνισε πως η Συνθήκη του Σένγκεν εκπροσωπεί την Ενωμένη Ευρώπη που αποτελεί κοινή έκφραση όλων των πολιτών.