Μάστιγα η δωροδοκία: Αρθρο του Βρετανού ΥΠΕΞ

Κοινή δράση κατά της δωροδοκίας προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 11:43
UPD:12:03

A- A A+

H δωροδοκία αποτελεί μάστιγα για το διεθνές εμπόριο στις μέρες μας. Σε μια εποχή που τόσοι πολλοί παλεύουν να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η δωροδοκία είναι μια πραγματική ασθένεια που απειλεί την ευημερία μας. Αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την ανάπτυξη των οικονομιών μας και επιτείνει τις δυσλειτουργίες της αγοράς. Διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό, βλάπτει την επιχειρηματική ελευθερία και ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις. Καταπνίγει το ταλέντο και την καινοτομία και σκοτώνει την επιχειρηματικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο.

Για τις επιχειρήσεις η δωροδοκία είναι απειλή που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, όπως η απάτη και η κατάχρηση. Η διαφθορά αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού επιχειρηματικού κόστους παγκοσμίως και μέχρι και στο 25% του κόστους των συμβολαίων κρατικών προμηθειών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Έχει υπολογιστεί ότι η σύναψη συμφωνιών σε αγορές που λειτουργούν σε συνθήκες διαφθοράς, τις επιβαρύνει με ποσό αντίστοιχο φόρου επιχειρήσεων 20%. Το 2010 και το 2008 περίπου ένα πέμπτο από τους επιχειρηματίες που ερωτήθηκαν σχετικά, δήλωσαν ότι τους είχε ζητηθεί να δωροδοκήσουν ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό ερωτηθέντων δήλωσε πως είχε χάσει συμβόλαια επειδή ένας από τους ανταγωνιστές προέβη σε δωροδοκία.

Κατά κανόνα το επιχειρηματικό κόστος συνεπάγεται και κόστος κοινωνικό με καταστροφικές επιδράσεις στην εργασία, την υγεία, την παιδεία αλλά και κατασπατάληση φυσικών πόρων.

Ο βρετανικό Νόμος Περί Δωροδοκίας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Βρετανίας να καταπολεμήσει τη δωροδοκία. Ο Νόμος παρέχει στη Βρετανική δικαιοσύνη ένα από τα πλέον στιβαρά νομικά πλαίσια και ορίζει δύο νέα αδικήματα: δωροδοκία ξένων κρατικών λειτουργών για επιχειρηματικούς σκοπούς και παράλειψη εκ μέρους εμπορικών οργανισμών να παρεμποδίσουν δωροδοκία που γίνεται για λογαριασμό τους.

Η άτεγκτη στάση έναντι της δωροδοκίας δεν θα αντιμετωπίσει απλώς τη μάστιγα αλλά επιπλέον θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα. Η σκληρή στάση κατά της δωροδοκίας θα ενισχύσει τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα διασφαλίσει καλύτερο και δικαιότερο οικονομικό περιβάλλον για τους καταναλωτές αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Οι τιμές πέφτουν, οι υπηρεσίες βελτιώνονται και οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται. Και πιο πολύ απ’ όλα η αυστηρή στάση έναντι της δωροδοκίας θα προσελκύσει επιχειρήσεις και επενδύσεις αντί να τις απωθεί.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Και οι επιχειρήσεις συμφωνούν μαζί μας. Και αυτές θα επιθυμούσαν να απαλλαγούν οι επιχειρηματικές συναλλαγές από τη μάστιγα της δωροδοκίας. Και αυτές επιθυμούν να κανόνες «έντιμου παιχνιδιού», ισότιμου για όλους. Όλες οι κορυφαίες επιχειρήσεις και οργανισμοί στη Βρετανία έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν να τεθεί ένα τέλος σ'αυτό το πρόβλημα.

Η δωροδοκία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Δύση ή για τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου. Οι αναπτυσσόμενες χώρες που μάλιστα επωμίζονται δυσβάσταχτο κόστος, πλήττονται ακόμα περισσότερο. Αγωνίζονται ήδη σκληρά να οικοδομήσουν την οικονομία τους, να θεσπίσουν το κατάλληλο φορολογικό σύστημα, να παράσχουν δημόσιες υπηρεσίες υγείας και παιδείας και να τονώσουν την ανάπτυξη. Η δωροδοκία επιβαρύνει το κόστος, εξαπατά το σύστημα και κλέβει χρήματα. Ρίχνει λαούς και χώρες στην παγίδα της φτώχειας.

Καλώ και άλλες χώρες να ξαναδούν με προσοχή την εθνική τους νομοθεσία και τους κανονισμούς για τη δωροδοκία και να λάβουν σκληρά μέτρα για την καταπολέμησή της. Όσοι περισσότεροι συστρατευθούμε ενάντια σ’αυτή τη μάστιγα, τόσο γρηγορότερα θα την εξαλείψουμε. Πολλές χώρες έχουν ήδη αυστηρή νομοθεσία αλλά αναμφίβολα υπάρχουν περιθώρια ώστε να ισχυροποιηθεί περαιτέρω και να εφαρμοστεί πλήρως.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΑΣΑ) έχει αναλάβει δράση διεθνώς για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και οι προσπάθειές του έως τώρα είναι άξιες συγχαρητηρίων. Η Σύμβαση κατά της Διαφθοράς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποτελεί επίσης μια σημαντική διεθνή συμφωνία στην κατεύθυνση της οικοδόμησης ισχυρότερων οικονομιών και κοινωνιών. Πολλοί άλλοι οργανισμοί, όπως οι G20 επίσης συμπράττουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Βρετανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον καθένα απ'αυτούς τους οργανισμούς. Πιστεύω βαθειά πως ο βρετανικός Νόμος περί Δωροδοκίας θα συμβάλει στη στήριξη των βρετανικών επιχειρήσεων και των εμπορικών μας σχέσεων σε όλο τον κόσμο. Αλλά η Βρετανία, μόνη της, δεν είναι δυνατό να πετύχει. Μόνο μέσω δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο με αποφασισμένες ηγεσίες και μόνο μέσα από κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και αλλού και μέσα από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, θα γίνει πραγματικότητα το όραμα που όλοι μοιραζόμαστε για ένα μέλλον ευημερίας.

Προτεινόμενα για εσάς