Yπό την προεδρία του Πρωθυπουργού πραγματοποιείται αυτήν την ώρα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώνει τα μέλη της κυβέρνησης για τις συζητήσεις στο Eurogroup και παρουσιάζει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών («Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πολιτισμού και Τουρισμού).
Στη συνεδρίαση αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο Πρωθυπουργός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, για την προετοιμασία της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση που συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες.
Εν τω μεταξύ, για μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις αντιδράσεις για τις δηλώσεις Γ. Παπανδρέου στους Financial Times Deutschland (FTD) περί μερικής αδυναμίας πληρωμών.
Σύμφωνα με τους FTD, ο Πρωθυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ότι θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών. «Θεωρητικά», σημειώνει, «μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία» και καλεί την ΕΕ και το ΔΝΤ να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2015831 .
«Η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου στην αποκλειστική συνέντευξή του στους FDT, τονίζοντας πως η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα, προειδοποιεί και διαμηνύει ότι «όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά».
Η αναφορά του Πρωθυπουργού περί μερικής αδυναμίας πληρωμών προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και ερμηνειών στον ελληνικό Τύπο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σχολιάζει απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου: «Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις και τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland, συνέντευξη στην οποία -όπως διευκρινίζει- ο Πρωθυπουργός σχολίασε τη δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».
«Είναι προφανές», ξεκαθαρίζει ο κ. Μόσιαλος, «ότι ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σαφή θέση της χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και στο Eurogroup. Όποιοι σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας και των πολιτών για ψυχραιμία και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον».
Προηγήθηκε χθες, έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του υπουργού Οικονομικών με αφορμή την αναφορά του κ. Βενιζέλου περί επιλεκτικής χρεοκοπίας.
«Η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας και αυτό ισχύει είτε για την ελεγχόμενη, την επιλεκτική και την περιορισμένη, ακόμη κι αν γίνεται αναφορά στον αγγλικό όρο selective default», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς σε ομιλία του στη Σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, επισημαίνοντας πως η εκφορά της λέξης και μόνο μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι (η λέξη) αναφέρεται από όσους θέλουν να κερδίσουν από την καταστροφή της χώρας, τώρα που το λέει ο αντιπρόεδρός του, τι λέει ο κ. Παπανδρέου, παρατήρησε χαρακτηριστικά.
«Επιλεκτική χρεοκοπία δεν έχει γίνει ποτέ σε χώρα της Ε.Ε.», ξεκαθάρισε και συνέχισε: «Η σύνεση επιβάλλει να δούμε το επόμενο βήμα και όχι να υιοθετούμε το μικρότερο κακό, που μπορεί να οδηγήσει στο μεγαλύτερο. Επιπλέον, οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό με ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλουμε να το απορρίπτουμε».
Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε σε δήλωσή του ότι λογοπαίγνια και αυτονόητες αναφορές (για την επιλεκτική χρεοκοπία) βλάπτουν, καθώς προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα χωρίς λόγο, και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι πράττει εντελώς το αντίθετο από το να στηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επικρατήσει ένας υπεύθυνος και ψύχραιμος τρόπος διαχείρισης των ζητημάτων αυτών προς όφελος της χώρας.