Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, πολιτικό όργανο των εξεγερμένων, αναγνωρίζει πλέον ως τη «νόμιμη κυβερνητική αρχή» στη χώρα, η ομάδα επαφής για τη Λιβύη, όπως αναφέρεται σε απόσπασμα του τελικού ανακοινωθέντος της τέταρτης συνόδου της στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως διευκρίνισε με δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, «αυτό σημαίνει ότι πλέον θα είμαστε σε θέση να αποδεσμεύσουμε ένα ορισμένο μέρος των πόρων που ανήκουν στο λιβυκό κράτος καθώς την ευθύνη για αυτούς θα έχει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο».
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το Φεβρουάριο οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος της Λιβύης, περιλαμβανομένης της δέσμευσης των πόρων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και μελών της οικογένειάς του. Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησε αναδρομικά τους πόρους που είχαν δεσμευτεί.
Με το ανακοινωθέν της, η ομάδα επαφής αξίωσε εκ νέου την αποχώρηση από την εξουσία του συνταγματάρχη Καντάφι. «Ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως ορίζεται στο τελικό στάδιο (του οδικού χάρτη) που θα ανακοινωθεί δημόσια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα σήμερα οι εξεγερμένοι ζήτησαν κατεπειγόντως κεφάλαια για να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι και διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη πριν από την αποχώρησή του.
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον αναγνώρισε το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ενισχύοντάς το σημαντικά από διπλωματικής άποψης, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να σημάνει την αποδέσμευση υπέρ του δισεκατομμυρίων δολαρίων δεσμευμένων λιβυκών πόρων.
Διευκρίνισε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα αναγνωρίσει επίσημα το συμβούλιο έως ότου μπορέσει να αναλάβει την εξουσία σε ολόκληρη τη χώρα μια μεταβατική κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση δόθηκε στην δημοσιότητα ενώ η ομάδα επαφής για τη Λιβύη, στην οποία συμμετέχουν 30 κυβερνήσεις, διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, έδωσε εντολή τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Άμπντουλ Ιλάχ αλ Χάτιμπ να παρουσιάσει στον Καντάφι τους όρους που περιλαμβάνονται στην πολιτική ‘συμφωνία-πακέτο’ για την αποχώρησή του από την εξουσία, την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.
Η όποια συμφωνία, υπογράμμισε η επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ, «πρέπει να περιλαμβάνει την αποχώρηση του Καντάφι» από την εξουσία και το τέλος της σύρραξης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το γεγονός πως η Ουάσιγκτον έπαψε να αναγνωρίζει την κυβέρνηση Καντάφι και αντ’ αυτής αναγνώρισε επίσημα το πολιτικό όργανο των εξεγερμένων σημαίνει ότι θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια από δεσμευμένους λιβυκούς πόρους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο