Κατά της συμμετοχής των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία διήρκησε περίπου 45 λεπτά, βρέθηκε η ελληνική οικονομία, για την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξε τις θέσεις του στην επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς, η λύση στο ελληνικό πρόβλημα «μπορεί να δοθεί από τα κράτη, όχι από την ανάμιξη ιδιωτών». Εν όψει μάλιστα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης κάλεσε την κυβέρνηση να έχει ενεργό ρόλο στις σχετικές συζητήσεις και να «διαπραγματευθεί δυναμικά και ουσιαστικά».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η συμμετοχή των ιδιωτών οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία με τη σειρά της θα επιτείνει την ύφεση από πάρα πολλές πλευρές. «Η επιλεκτική χρεοκοπία θα δημιουργήσει πολύ αρνητική ψυχολογία μέσα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκληθούν, και πάλι, ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην πραγματική οικονομία», προειδοποίησε.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση χρέους, που θα ακολουθήσει, όπως παρατήρησε, την «επιλεκτική χρεοκοπία», θα έχει αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο τραπεζικό σύστημα και στα ασφαλιστικά ταμεία, με επιπλέον αρνητικά αποτελέσματα και πάνω στη ρευστότητα.
Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει αρνηθεί κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία». Σημείωσε ακόμη ότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ επιλεκτική χρεοκοπία σε κάποια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης και άρα οι συνέπειές της είναι άγνωστες σε όλους και αβέβαιες.
«Η βελτίωση των όρων δανεισμού είναι μεν απαραίτητη, τη θέλουμε, αλλά όχι με τρόπους που θα προκαλέσουν έλλειψη ρευστότητας και μεγαλύτερη ύφεση μέσα στην Ελλάδα» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «μια τέτοια βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί βραχυχρόνια, με δικαίωμα επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά».
Ευ. Βενιζέλος: Στείρα και παλαιοκομματική η στάση του Αντ. Σαμαρά
Την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν οι επισημάνσεις του προέδρου της ΝΔ σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής ιδιωτών στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας αλλά και τις επιπτώσεις που θα είχε το ενδεχόμενο μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Απαντώντας σε όσα ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον κ. Σαμαρά «στείρα και παλαιοκομματικά δημαγωγική στάση», η οποία, όπως είπε, «αφενός δεν βοηθάει τη χώρα και αφετέρου δεν θα αφήσει πίσω από τις εξελίξεις όποιον την επιλέγει».
Κατηγόρησε παράλληλα τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «με απροκάλυπτο και επικίνδυνο, τρόπο» προσπαθεί να πανικοβάλει τους πολίτες, επιμένοντας στη χρήση του όρου «επιλεκτική χρεοκοπία».
Οσον αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών, ο ΥΠΟΙΚ επέκρινε τον κ. Σαμαρά ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα «λες και αυτό είναι πρόταση ή προτίμηση της Ελλάδας». «Γνωρίζει όμως πάρα πολύ καλά ότι αυτό προέκυψε εδώ και καιρό από μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης που συνέδεσαν το ζήτημα αυτό με το νέο πάγιο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), αλλά και με την εσωτερική πολιτική τους κατάσταση, καθώς καλούνται να υποβάλουν προς έγκριση το νέο πρόγραμμα στα Κοινοβούλιά τους», πρόσθεσε.
Απηύθυνε τέλος για μία ακόμη φορά έκκληση στον πρόεδρο της ΝΔ να βοηθήσει την εθνική προσπάθεια «ερχόμενος να διαπραγματευθούμε από κοινού με τους εταίρους και πιστωτές μας και με το διεθνές τραπεζικό σύστημα, στο όνομα των Ελλήνων πολιτών και προς όφελος της χώρας».
Κριτική στον Αντώνη Σαμαρά άσκησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος. Ο κ. Μόσιαλος κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι λειτουργεί με άξονα τα μικροκομματικά οφέλη και ότι εξακολουθεί να αγνοεί τη συνθετότητα των προβλημάτων, «αντί να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης για τη δημιουργία εθνικού μετώπου διεκδίκησης των λύσεων για τη χώρα».
Κάλεσε επίσης τον κ. Σαμαρά να «αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα αν στόχος του είναι «η δημιουργία σύγχυσης ή η συμβολή του στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων».
Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης πέρασε στην αντεπίθεση:
«Ο κ. Βενιζέλος, σε κάθε εμφάνιση του κ. Αντώνη Σαμαρά, θέλει να παίρνει το λόγο, αντί του κ. Παπανδρέου. Αυτό το καταλαβαίνουμε. Όπως καταλαβαίνουμε και ότι, στο πλαίσιο της στρατιωτικής πειθαρχίας που θέλει να επιβάλει στην αντιπολίτευση, απαιτεί να μην έχουμε άποψη για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Επαναλαμβάνοντας την αντίθεση της ΝΔ στη συμμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση του χρέους, πρόσθεσε: «Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι αν ο κ. Βενιζέλος αντιλαμβάνεται ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση του χρέους, θέση με την οποία διαφωνούν κατηγορηματικά και πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., οδηγεί σε “επιλεκτική χρεοκοπία”. Γεγονός που θα απειλήσει τη ρευστότητα των τραπεζών, κίνδυνο που έχει επισημάνει από την αρχή ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Βενιζέλος δεν κατάλαβε ακόμα ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που μπορεί και πρέπει να επιδιώξει η χώρα».
Καταλήγοντας ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο πως «υβρίζει τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας την ίδια στιγμή τη συναίνεσή του», ενώ του καταλόγισε στρεψοδικία και παραπληροφόρηση.