Συριακά άρματα μάχης βομβάρδισαν βορειοανατολική περιοχή της πόλης Χάμα, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και ακτιβιστών, κατά τη δεύτερη ημέρα επιχείρησης του στρατού για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού.
Σύμφωνα με ακτιβιστές, περίπου 130 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων, σε μία από τις πλέον αιματηρές ημέρες από την έναρξη των αναταραχών το Μάρτιο, ξεσηκώνοντας διεθνή κατακραυγή.
Παράλληλα, μαρτυρίες κάνουν λόγο για εισβολή συριακών αρμάτων μάχης στην πόλη Αμπου Καμάλ, στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ, καθώς και για πυρά στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζουρ.
Εν τω μεταξύ, διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, μεταδίδουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση στη Συρία. Η Ιταλία και Γερμανία ζήτησαν την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κάποια μέλη του Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ρωσία, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε ψηφίσματα που καταδικάζουν τη Δαμασκό.
Ωστόσο σήμερα η Ρωσία απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των μέτρων καταστολής.«Η Μόσχα ανησυχεί σοβαρά για τις πληροφορίες περί πολυάριθμων θυμάτων. Η χρήση βίας κατά πολιτών και αντιπροσώπων των κρατικών δομών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει», αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών.
«Καλούμε την κυβέρνηση της Συρίας και την αντιπολίτευση να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν τις προκλήσεις και την καταστολή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Τον αποτροπιασμό του για τη χρήση βίας από τα κυβερνητικά στρατεύματα εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η ΕΕ ανακοίνωσε την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης της Συρίας, επιβάλλοντας «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και περιορισμό μετακινήσεων σε άλλους πέντε αξιωματούχους.
Η επίσημη επικύρωση των μέτρων, στα οποία κατέληξαν οι ηγέτες των 27 την περασμένη εβδομάδα, ακολούθησε τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η ΕΕ για την αδιάκριτη «σφαγή» στη Χάμα το Σαββατοκύριακο.
Για τη λήψη περαιτέρω μέτρων προειδοποίησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον «αν η συριακή κυβέρνηση επιμείνει στο δρόμο που ακολουθεί τώρα».
Την άσκηση μεγαλύτερης διεθνούς πίεσης στη Συρία δήλωσε ότι επιθυμεί ο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλαμ Χέιγκ, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2028274 Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.