Επιστολή με την οποία εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την «επιλεκτική» ρύθμιση θεμάτων, που άπτονται της υπηρεσιακής κατάστασης των εμμίσθων δικηγόρων, απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την Ανάπτυξη και τη Δημοσιονομική Εξυγίανση - Θέματα Αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» και ειδικότερα τη 2η τροπολογία του, που αφορά τη λύση, εκκαθάριση, συγχώνευση ή κατάργηση φορέων του δημοσίου τομέα.
Όπως υποστηρίζει ο ΔΣΑ, η πρόβλεψη αξιολόγησης της επιστημονικής κατάρτισης και επάρκειας των εμμίσθων δικηγόρων από τη διεύθυνση προσωπικού είτε του φορέα στον οποίο υπηρετούν είτε του υπό σύσταση φορέα «είναι μη-νόμιμη, δεδομένου ότι στο άρθρο 11 του Ν. 1649/1986 προβλέπεται ειδική διαδικασία επιλογής αυτών από πενταμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν ως μέλη εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.
Η εκφορά οποιασδήποτε κρίσης για την επιστημονική κατάρτιση και επάρκεια αυτών προϋποθέτει αυτονόητα την συνδρομή ιδιαίτερων και ειδικών γνώσεων και ιδιοτήτων, επισημαίνει η διοίκηση του Συλλόγου.
Δεδομένου ότι, όπως σημειώνει ο ΔΣΑ, οι δικηγόροι «αποτελούν ειδική κατηγορία δημόσιων λειτουργών, οι οποίοι υπηρετούν τους εντολείς τους μόνο με σχέση έμμισθης εντολής, βάσει των σχετικών διατάξεων του Κώδικα περί Δικηγόρων, και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φύση του δικηγορικού λειτουργήματος, «προτείνεται να προστεθεί στο υπό ψήφιση ν/σχ ειδική διάταξη για τις μετακινήσεις των εμμίσθων δικηγόρων σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης του νομικού προσώπου του δημοσίου τομέα, στον οποίο υπηρετούν».
Η προτεινόμενη διάταξη μπορεί να αναφέρει: «Σε περίπτωση μεταφοράς ή ανάθεσης δραστηριότητας, κατάργησης, διάσπασης, εισφοράς περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρηματικών μονάδων, λύσης ή συγχώνευσης των νομικών προσώπων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου, οι υπηρετούντες σε αυτά με σχέση έμμισθης εντολής δικηγόροι μεταφέρονται αυτοδίκαια από τη δημοσίευση αυτού και καταλαμβάνουν κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας του απορροφώντος ή υπό σύσταση νομικού προσώπου.
Σε περίπτωση μη ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων, οι ανωτέρω μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις που συνιστώνται για το λόγο αυτό είτε στο απορροφόν ή υπό σύσταση νομικό πρόσωπο, είτε σε φορέα υποδοχής της επιλογής τους, κατά την έννοια του άρθρου 8 παρ. 1 στοιχ. θ’ του Ν. 3920/2011».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ