«Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η διεθνής κοινότητα για την ευημερία των παιδιών στη δεκαετία του 1990 έφερε αποτελέσματα κάτω του αναμενόμενου», επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση της ελληνικής επιτροπής συνεργασίας με την Unicef.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ακόμα και σήμερα 11 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν το χρόνο, κυρίώς από προλαμβανόμενες αιτίες, 150 εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται, 120 εκατομμύρια παιδιά μεταξύ 6 και 11 ετών δεν πάνε σχολείο και πάνω από τα μισά παιδιά στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.
«Η εξάλειψη της παιδικής φτώχειας είναι εφικτή. Οι χειρότερες μορφές της μπορούν να εξαλειφθούν μέσα σε λιγότερο από μια γενιά, καθώς με ένα μέτριο ποσό βοήθειας ακόμη και χώρες με χαμηλά επίπεδα εσόδων μπορούν να πετύχουν καθολική πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες για τα παιδιά. Χρειάζονται επιπρόσθετοι εξωτερικοί πόροι της τάξης των 50 δισ. δολαρίων το χρόνο για την επίτευξη των στόχων για εκπαίδευση, υγεία νερό, υγιεινή, ενώ επιπλέον χρειάζεται αύξηση στη αναπτυξιακή βοήθεια, διαγραφή χρεών και ευνοϊκοί εμπορικοί όροι».
Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, σε μια οικονομία 30 τρισ. δολαρίων το να συγκεντρωθούν επιπρόσθετοι πόροι αυτού του μεγέθους είναι εφικτό. Τα οφέλη από επένδυση στα παιδιά είναι τεράστια, καθώς μόνο η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας για παράδειγμα θα απαιτήσει στα αμέσως επόμενα χρόνια λιγότερα από μισό δισ. δολάρια, μετά την εξέλιξη της ο κόσμος όμως θα εξοικονομεί 1.5 δισ. δολ. το χρόνο.