Την απόφαση της Τουρκίας να απελάσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Αγκυρα και να υποβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αφορμή στάθηκε ανακοίνωση των λεπτομερειών έκθεσης του ΟΗΕ για την ισραηλινή επιδρομή εναντίον στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι.
Στην έκθεση αναφέρεται πως ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος, αν και το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε απαράδεκτα ορισμένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης και ανακοίνωσε ότι θα ανασταλεί επίσης η ισχύς των στρατιωτικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με το Ισραήλ.
«Στο στάδιο αυτό, λαμβάνουμε τα ακόλουθα μέτρα: οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ περιορίζονται στο επίπεδο του δεύτερου γραμματέα (της πρεσβείας). Όλοι οι αξιωματούχοι με βαθμό ανώτερο από αυτό του δεύτερου γραμματέα, όπως ο πρεσβευτής, θα επιστρέψουν στη χώρα τους πριν από την Τετάρτη», ανέφερε.
Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και ότι θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τις 31 Μαΐου 2010.
Αδικη για την Τουρκία χαρακτήρισε την έκθεση ο αντιπρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Στην πραγματικότητα αυτές οι δηλώσεις και τα μέτρα θα έπρεπε να ανακοινωθούν πιο νωρίς αλλά περιμέναμε να δώσουμε μία ευκαιρία στις σύμμαχες χώρες», παρατήρησε.
Σημειώνεται ότι η Αγκυρα είχε ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι θα θέσει σε εφαρμογή το «σχέδιο Β» με κυρώσεις κατά του Ισραήλ, αν η χώρα επέμενε «να μην ζητάει συγγνώμη» μετά την ισραηλινή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου.
Ελπίζει σε αποκατάσταση το Ισραήλ, χωρίς όμως να ζητεί συγγνώμη
Το Ισραήλ ελπίζει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, δήλωσε αργότερα κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Ιερουσαλήμ, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ισραήλ επαναβεβαίωσε σήμερα την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη στην Τουρκία.
«Το Ισραήλ εξέφρασε εκ νέου τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά δεν ζητεί συγγνώμη γι' αυτήν την επιχείρηση. Το Ισραήλ, όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχει το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα» δήλωσαν οι διπλωματικές πηγές.
«Το Ισραήλ αναγνωρίζει την ιστορική σημασία των σχέσεων με τον τουρκικό λαό και έχει κάνει προσπάθειες για να τις διατηρήσει, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί ένα μέσο για να ξεπεραστούν οι διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.
Όσον αφορά την έκθεση του ΟΗΕ, οι πηγές αυτές σημείωσαν ότι «το Ισραήλ υιοθετεί την έκθεση του ΟΗΕ διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του (...) Είναι ένα επαγγελματικό κείμενο, σοβαρό και ενδελεχές, το οποίο επιβεβαιώνει τη νομιμότητα του ναυτικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από το Ισραήλ γύρω από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών υδάτων».
Ανησυχία ΛΑΟΣ για «απρόβλεπτες εξελίξεις»
«Η διαρκώς κλιμακούμενη υποβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ μπορεί να φέρει απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» προειδοποίησε με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως ελληνισμός, τόσο στην Κύπρο όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα».