Βρετανοί στρατιώτες ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν Ιρακινό πολίτη, ασκώντας «αδικαιολόγητη και ωμή βία» και αφήνοντας ένα «πολύ μεγάλο στίγμα» στις ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας, σύμφωνα με το πόρισμα βρετανικής δημόσιας έρευνας.
Ο πρώην δικαστής Ουίλιαμ Γκέιτζ, ο οποίος ηγήθηκε της τριετούς έρευνας, δήλωσε πως οι ανώτεροι αξιωματικοί θα έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να εμποδίσουν το θάνατο, το 2003, του Μπάχα Μούσα, ρεσεψιονίστ σ' ένα ξενοδοχείο, καθώς και τις επιθέσεις από Βρετανούς στρατιώτες σε εννέα άλλους κρατούμενους στο Ιράκ.
Ο 26χρονος Μούσα, πατέρας δύο παιδιών, χτυπήθηκε επανειλημμένα με κλωτσιές και γροθιές κατά τις 36 ώρες που κρατήθηκε σ' ένα άθλιο κρατητήριο σε βρετανική στρατιωτική βάση στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, το 2003.
Ο Μούσα, στον οποίο στρατιώτες είχαν φορέσει κουκούλα και χειροπέδες ενώ επικρατούσαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έφερε 93 ορατά τραύματα, ανάμεσα στα οποία σπασμένη μύτη, σπασμένα πλευρά και μώλωπες σε όλο το σώμα του, διαπιστώθηκε από την έρευνα.
Ένας Βρετανός στρατιώτης, ο δεκανέας Ντόναλντ Πέιν, καυχήθηκε στους συναδέλφους του ότι διηύθυνε μια «χορωδία» καθώς χτυπούσε με τη σειρά τον Μούσα και άλλους κρατουμένους ώστε να κραυγάζουν ο ένας μετά τον άλλο, έγινε γνωστό κατά την έρευνα. Ένας άλλος στρατιώτης δήλωσε πως το πρωί μετά τη σύλληψή τους οι κρατούμενοι έμοιαζαν σαν να ήταν θύματα σύγκρουσης αυτοκινήτων.
«Αυτά που έγιναν ... είναι πράγματι ένα μεγάλο στίγμα στη φήμη του στρατού», αναφέρει ο Γκέιτζ στη δήλωσή του. «Αποτέλεσαν ένα φρικιαστικό επεισόδιο σοβαρής και άσκοπης άσκησης βίας επί αμάχων που είχε αποτέλεσμα το θάνατο ενός άνδρα και τον τραυματισμό άλλων».
Στην έκθεση της έρευνας καταγγέλλεται η συμπεριφορά μελών του Πρώτου Τάγματος του Συντάγματος Λάνκασιρ της Βασίλισσας (1QLR), οι οποίοι φέρουν «αριά ευθύνη» για το περιστατικό, κυρίως τον συνταγματάρχη Χόρχε Μεντόνκα, που ήταν επικεφαλής της μονάδας όταν συνέβησαν τα γεγονότα.
Στην έκθεση καταδικάζεται επίσης η «συλλογική αποτυχία» του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, αναφέροντας ότι στρατιώτες στο Ιράκ κατέφυγαν σε απαγορευμένες ανακριτικές τεχνικές που η βρετανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει από το 1972, κυρίως φορώντας κουκούλες στους κρατουμένους και υποχρεώνοντάς τους να μένουν όρθιοι σε στάσεις που τους προκαλούσαν πόνο.
Ο Μούσα είχε συλληφθεί σε ξενοδοχείο στη Βασόρα από Βρετανούς στρατιώτες που έψαχναν για όπλα και αντάρτες στις 14 Σεπτεμβρίου του 2003.
Ο Πέιν είναι ο μοναδικός στρατιώτες που έχει καταδικαστεί για το θάνατο του Ιρακινού – του έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης ενός έτους για απάνθρωπη συμπεριφορά.
Σύμφωνα με την έκθεση, ένας από τους λόγους για τη βία που ασκήθηκε στους κρατουμένους ήταν οι φημολογίες ότι εμπλέκονταν στον πρόσφατο θάνατο τεσσάρων Βρετανών στρατιωτών. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν «σε μεγάλο βαθμό απίθανο» ότι ο Μούσα ή κάποιος άλλος από τους κρατουμένους εμπλέκονταν στην αντίσταση εναντίον της αμερικανικής εισβολής στη χώρα.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ