Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής Δημοκρατίας με την διενέργεια δημοψηφίσματος». Με το νομοθέτημα θεσπίζονται οι βασικές αρχές για την διενέργεια δημοψηφίσματος στο πλαίσιο του Συντάγματος.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προβλέπονται δύο τύποι δημοψηφίσματος. Το πρώτο αφορά κρίσιμα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής ή εθνικής άμυνας αλλά και κάθε άλλο ζήτημα που απασχολεί την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική ζωή. Για τη διεξαγωγή του απαιτείται πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών.
Ο άλλος τύπος δημοψηφίσματος αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με εξαίρεση τα δημοσιονομικά. Για την προκήρυξή του απαιτείται πρόταση των 2/5 και αποδοχή της από τα 3/5 του συνόλου του βουλευτών.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και στους δύο τύπους δημοψηφίσματος, είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, αρκεί στην ψηφοφορία να πάρει μέρος συγκεκριμένο ποσοστό του εκλογικού σώματος. Σε δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το ποσοστό θα καθοριστεί κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ