Την ομόθυμη στάση της για την προάσπιση του δημόσιου και αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου επιβεβαιώνει η Σύνοδος των πρυτάνεων, που συνήλθε σήμερα μετά την πρώτη Διοικητική Πράξη εφαρμογής του νόμου-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την απόφαση των πρυτάνεων η εξέλιξη της διαδικασίας για την εκλογή των νέων Διοικήσεων «με εκλογικό σύστημα αγνώστου περιεχομένου, με άδηλους κανόνες και με διορισμένες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εφορευτικές επιτροπές», συνιστά θεσμική εκτροπή.
Χαρακτηρίζουν μάλιστα εκβιαστικά τα διλήμματα που θέτει σε απάντηση το υπουργείο Παιδείας, τα οποία, όπως τονίζουν «προκαλούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και κλιμακώνουν την ήδη υφιστάμενη ένταση».
«Οι εκβιασμοί και οι απειλές για διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης, για μη απονομή πτυχίων, για απώλεια της εξεταστικής περιόδου και του εξαμήνου αποκαλύπτουν το βαθύ έλλειμμα ουσιαστικής εκπαιδευτικής πολιτικής», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ξεκαθαρίζουν παράλληλα ότι «τα Ακαδημαϊκά Όργανα των Ιδρυμάτων θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αφορούν στην απονομή των πτυχίων, την εξεταστική περίοδο και το εξάμηνο, στο πλαίσιο της αυτοτέλειάς τους και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε Ιδρύματος».
Οι πρυτάνεις κάνουν ειδική μνεία στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων από τις πρυτανικές αρχές που, όπως λένε «δίδει έδαφος σε δυνάμεις και πρακτικές που απειλούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και την ακαδημαϊκή μας παράδοση».
Η Σύνοδος εκφράζει επιπλέον την κατηγορηματική της αντίθεση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εργασιακής εφεδρείας ή απόλυσης προσωπικού των πανεπιστημίων, που ισοδυναμεί, όπως υποστηρίζι, με αδυναμία λειτουργίας τους.
«Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται και η οικονομία της χώρας καταρρέει, τα πανεπιστήμια αγωνίζονται για να μείνουν όρθια» επισημαίνει και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να υπερβούν «τις τεχνητές πολώσεις και με αλληλεγγύη να διασφαλίσουν «την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των Ιδρυμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ