Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είναι πιθανό να πέσει σύντομα, εάν η καγκελάριος αποτύχει να πείσει τους «αντάρτες» στο συνασπισμό της να ψηφίσουν υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέφρασε ο Τόμας Όπερμαν, ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Γερμανία.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, o Όπερμαν καταλόγισε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι ο λαϊκιστικός τόνος και οι παλινωδίες όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί επιδείνωσαν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και έπληξαν την εικόνα της χώρας. «Ο συνασπισμός είναι ήδη μια πολιτική αποτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πολλοί βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτή (η Μέρκελ) δεν εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στις τάξεις του συνασπισμού, τότε το τέλος ενδέχεται να έλθει πολύ γρήγορα για την κυβέρνησή της», πρόσθεσε.
Εκτίμησε πάντως ότι ο κίνδυνος να πέσει ο συνασπισμός, καθώς και οι τροπολογίες που έγιναν στο νομοσχέδιο το οποίο δίνει στη γερμανική βουλή μεγαλύτερο ρόλο στην μελλοντική παροχή δανείων από την ΕΕ, ενδέχεται να κινητοποιήσουν τους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους Ελεύθερους Δημοκράτες και να τους ωθήσουν να ταχθούν υπέρ της.
Η κάτω βουλή της Γερμανίας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για το ΕΤΧΣ κυρίως επειδή το SPD και οι Πράσινοι το υποστηρίζουν.
Ωστόσο, η Μέρκελ αντιμετωπίζει «έντονο αντάρτικο» και θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την ίδια το να αναγκαστεί να στηριχθεί στην αντιπολίτευση.
Μια προκαταρτική διαδικασία εντός των κομματικών γραμμών την Τρίτη έδειξε ότι η πλειοψηφία που διαθέτει είναι εξαιρετικά ισχνή και θα πρέπει να καταβάλει κι άλλη προσπάθεια να πείσει τους διαφωνούντες ακόμα και στο δικό της κόμμα, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).
Οι προτάσεις να αποκτήσει το EFSF επιπλέον ισχύ ή κεφάλαια μέσω της μόχλευσής του δεν συνέβαλαν να μεταπειστούν οι «αντάρτες», παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις από πλευράς του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε των πληροφοριών ότι τα 440 δισ. ευρώ θα αυξηθούν, παρατήρησε ο Όπερμαν.
Το στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η πολιτική διαχείριση της κρίσης που έχει ακολουθήσει είναι «καταστροφική», καθώς η προσέγγισή της χαρακτηρίστηκε από συχνούς ελιγμούς, έλλειψη συνοχής και οράματος.
«Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα έπρεπε να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Αυτό δεν φαίνεται πουθενά. Η κ. Μέρκελ αντιστέκεται στο να αναλάβει την ηγεσία στην Ευρώπη. Ενδιαφέρεται μόνο να κρατήσει την εξουσία στην δική της χώρα», πρόσθεσε.